FTV I BHT1: Bez panike, dolaze Kinezi!

Javni servisi nisu podlegli valu senzacionalizma, nego su dolazak kineskih turista ispratili umjerenim tonom. Očigledno je da su urednici nastojali smiriti atmosferu

FTV I BHT1: Bez panike, dolaze Kinezi!
Foto: Vijesti.ba

FTV: Kako su se burne kritike pravosuđa pretvorile u krvna zrnca?

  1. – 27. januar 2020.

KRVNA ZRNCA VS IMOVINSKI KARTON: Urednica Jadranka Milošević u četvrtak donosi vijest iz Doma naroda gdje su zastupnici odbili Izvještaj o radu VSTS-a. Regulatorno tijelo pravosuđa i njihov prvi čovjek trpe kritike sa svih strana, pa čak i od uspavanih parlamentaraca. Kritike su burne, kaže se u prilogu, ali ne saznajemo pojedinosti bure, osim da Bakir Izetbegović prigovara tome što navodno nema Bošnjaka u vrhu pravosuđa. Dok su se brojala krvna zrnca i prenosile mrvice iz Parlamenta, na drugim mjestima odvijala se prava bura. Portal Žurnal donosi novu priču o debelom imovinskom kartonu predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije na isti dan kada je bila sjednica Doma naroda, a vijest se munjevito proširila društvenim mrežama, sve sa pitanjima da li je moguće opravdati luksuznu stečevinu. Ta priča, ali i duge afere koje potresaju pravosuđe, bile su mnogo pozvaniji sadržaj od natezanja oko tvrdnje lidera SDA o (ne)zastupljenosti Bošnjaka.

PANIKA I KAKO JE NE ŠIRITI: „Ušao u BiH: Prve fotografije autobusa sa turistima iz Kine od kojeg strahuje region“, glasio je naslov Dnevnog avaza o grupi ljudi koja dolazi iz grada iz kojeg se širi opasni virus. Ništa bolje nije bilo u mnogim drugim medijima, a panika se počela širiti još dok su kineski posjetioci bili u Hrvatskoj. Urednica Edina Šečerović je u maniru ozbiljnog i odgovornog javnog medija spustila tenzije i u središte priče stavila informaciju da su turisti zdravi, te da su detaljno pregledani. Puštene su i izjave predstavnika Ministarstva zdravlja i Granične policije koji su potvrdili da nema mjesta panici.

STABILNI PARTNERI: Još jedna politička stranka, i to opet ona koja je u vladajućim redovima, cijepa se po sličnom scenariju. Poslanici, ili dio članstva, okreću se protiv šefa u kojeg su se do juče kleli. Novinarka Lejla Džin uvezala je sve informacije i saznanja oko raskola u Socijalističkoj partiji, te je redanjem izjava i kombinovanjem sadržaja ostavila dovoljno jasnih aluzija iole pažljivijem gledatelju/ci. Milorad Dodik je poentirao u svom stilu, izjavom kako on s tim nema ništa, i da bi on najviše volio imati stabilne partnere. Informisanima dosta.

OCJENA: 7

 

BHT1: Etičke i profesionalne dileme

  1. – 27. januar 2020.

Kako pratiti priču koja polarizuje i zgražava javnost? Banjaluku već danima ne prestaje da šokira slučaj doktora koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje pacijenta. Portali, tačnije tabloidi, utrkivali su se u objavi neprovjerenih informacija i šokantnih detalja, ne prezajući od povrede profesionalnih i etičkih normi. BHT1 je kao javni medij u Dnevniku 3 (srijeda) zadržao ozbiljan ton (data su saopštenja suda, izjava advokata i nisu se upuštali u pikanterije), a pustili su i saopštenje Ljekarske komore u kojem se novinari pozivaju na poštovanje profesionalnog kodeksa, te im se prebacuje „izričito navođenje imena ljekara u trenutku kada njihova eventualna krivica još nije utvrđena“. Smatraju da se time stigmatizira cijela ljekarska profesija. BHT1 jeste objavio ime uhapšenog doktora kojem je određen i pritvor, ali, za razliku od drugih medija, nije gurao njegov lik u prvi plan. Sama objava imena ne mora nužno biti sporna, ali je bitno da se vijest sa imenom (ili bez njega) donese profesionalno i izbalansirano. Novinar Ljubiša Davidović fino primjećuje da se slučaj otrgnuo kontroli, te se javnost dijeli na one koji uhapšenog smatraju manijakom i one koji ga smatraju žrtvom režima. U takvom ambijentu uloga javnog medija je da raščisti situaciju, da da provjerene i pouzdane informacije i ne upušta se u pretpostavke i jurnjavu za publicitetom. Upitno je i koliko je bilo pametno objaviti snimak nasilno privedenog ljekara u Tužilaštvo, jer sve je izgledalo kao izlišni spektakl kojem su inače skloni policijski organi u slučajevima koji su naročito propraćeni. Dobro je što urednica Azira Hrustemović nije forsirala lik osumnjičenog, jer u slučajevima sumnji na teška krivična djela koja zgražavaju javnost to može biti opasno, i voditi u odmazdu.

OSOBNA HIGIJENA ISPRED HISTERIJE: Slično kao i FTV, i BHT1 u nedjeljnoj pripremi Blažice Krišto dolazak kineskih turista prati smireno i odmjereno. Urednica je u naslov stavila da je sada kada se virus širi najbitnija osobna higijena. Bio je to najbolje mogući potez koji je mogla napraviti, i to u trenutku kada se na sve strane širi (medijska) histerija.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Oba medija se nisu prepustila valu senzacionalizma i žutila, pa su dolazak kineskih turista iz grada iz kojeg dolazi smrtonosni virus ispratili umjerenim tonom. Očigledno je bilo da su urednici nastojali smiriti atmosferu koju su do usijanja doveli mnogobrojni portali koji su dolazak pratili iz minuta i minut. Po ko zna koji put se pokazalo koliko su bitni ozbiljni, konvencionalni i odgovorni (javni) mediji u trenucima kada kolaju lažne vijesti i teorije zavjere. FTV i BHT1 su bili na visini zadatka i nisu dali mjesta širenju panike.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Škakljive priče i teme iz crne hronike ispraćene su pažljivo i profesionalno, bez gafova i većih propusta.
FTV
Urednica Jadranka Milošević je u fokus stavila najavu da će plata u manjem entitetu uskoro biti hiljadu maraka. Realnost te najave se pokušala ispitati po više osnova.

Minus sedmice

BHT1
Dnevnik 2 se opet izgubio u vrtlogu rukometnih utakmica.
FTV
Priča o kritikama na račun pravosuđa svela se na opasku Bakira Izetbegovića da u ovoj grani vlasti nema dovoljno Bošnjaka u vrhu.