Evropski parlament pozvao na jačanje medijskih sloboda i sigurnost novinara

Evropski parlament izglasao je izvještaj koji poziva na jačanje medijskih sloboda i zaštitu novinara u Evropi. Demokratije u Evropskoj uniji će prestati biti demokratije ako novinari ne mogu slobodno raditi svoj posao i više se mora učiniti kako bi se zaštitili novinari i osigurala sloboda medija i pluralizam medija u svim državama članicama EU-a, osnovne […]

Evropski parlament pozvao na jačanje medijskih sloboda i sigurnost novinara

Evropski parlament izglasao je izvještaj koji poziva na jačanje medijskih sloboda i zaštitu novinara u Evropi.

Demokratije u Evropskoj uniji će prestati biti demokratije ako novinari ne mogu slobodno raditi svoj posao i više se mora učiniti kako bi se zaštitili novinari i osigurala sloboda medija i pluralizam medija u svim državama članicama EU-a, osnovne su poruke izvještaja.

– Ako ne ustanemo u odbranu slobodnih i nezavisnih medija, pojačamo borbu protiv dezinformacija i govora mržnje i podržimo kritično civilno društvo, demokratija će pasti i EU će pasti – upozorila je autorica izvještaja, poljska parlamentarka Magdalena Adamović.

Izvještaj poziva Evropsku komisiju da izađe sa zakonskim prijedlogom za sprečavanje “strateških tužbi”, koje za cilj imaju zastrašivanje i ušutkavanje medija.

Insistira se na tome da javno emitiranje ne smije biti sredstvo propagande političkih partija i naglašava potreba za pravnim okvirom koji će nadgledati rad javnih medijskih provajdera.

Izvještaj donosi i prijedlog za uspostavljanje stalnog evropskog fonda direktne podrške nezavisnim novinarima.

– Mediji bi trebali zaštititi demokratiju, ali je mogu i ubiti. Zbog toga mediji moraju biti nezavisni – zaključila je Adamović povodom usvajanja izvještaja.

Izvor: Al Jazeera

About The Author