Srbija sve opasnija za nezavisne novinare

Koordinatorica njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoza Said zatražila je od vlasti Srbije pokretanje temeljne istrage incidenta i kažnjavanje odgovornih povodom ispisivanja poruka mržnje na ulazu i zgradi u kojoj živi novosadski novinar Dinko Gruhonjić i sumnji da su bile upućene njemu. Said je za Glas Amerike rekla da je veoma zabrinuta […]

Srbija sve opasnija za nezavisne novinare

Koordinatorica njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoza Said zatražila je od vlasti Srbije pokretanje temeljne istrage incidenta i kažnjavanje odgovornih povodom ispisivanja poruka mržnje na ulazu i zgradi u kojoj živi novosadski novinar Dinko Gruhonjić i sumnji da su bile upućene njemu.

Said je za Glas Amerike rekla da je veoma zabrinuta zbog prijetnji Gruhonjiću, uredniku portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), dodavši da Komitet za zaštitu novinara nastavlja da prati situaciju.

– Gruhonjić i drugi novinari u Srbiji treba da rade bez strahovanja za sebe i svoje najmilije. Nažalost, kao što je Komitet za zaštitu novinara utvrdio u svom izvještaju, Srbija postaje sve opasnija za nezavisne novinare – istakla je Gulnoza Said.

Reagirajući povodom incidenta – Reporteri bez granica, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, također je zatražila temeljnu istragu incidenta u kom su na ulazu zgrade u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić ispisane poruke mržnje za koje se sumnja da su upućene njemu.

– Osim istrage, od političara tražimo da ne raspiruju mržnju! Ovo je primjer kako verbalni mogu prerasti u stvarne napade. Odgovornost je političara, a ne samo policije, da štite novinare – riječima i djelima – poručio je u reakciji za Glas Amerike Pavol Salaj, predstavnik te organizacije zadužen za Evropsku uniju i zapadni Balkan.

Gruhonjić je u utorak s kolegama i prijateljima prekrečio uvredljive grafite, a prethodno je slučaj prijavio policiji koja je izvršila uviđaj. Istovremeno, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čiji je programski direktor, zatražilo je od tužilaštva provođenje krivične istrage i hitno otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

Grafiti, koji su sadržali poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti, bili su ispisani na ulazu i zidovima zgrade u kojoj u, gradu Novom Sadu, sa suprugom i dvoje djece živi Gruhonjić. Među napisima bio je i jedan grafit podrške ratnom zločincu i nekadašnjem ratnom komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću.

– Kao i njihov idol, na doživotnu robiju prvostepeno osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, tako i ovaj njegov podmladak voli da se kreće noću, u hordama i da se iživljava nad civilima, uključujući i djecu. Ja svoje tekstove potpisujem punim imenom i prezimenom, a neonacistička bagra to radi anonimno, kao i sve siledžije na ovom svijetu – rekao je nakon incidenta za Glas Amerike Dinko Gruhonjić.

On je ocijenio da bi konkretan povod za posljednji ispad mogla biti reportaža čiji je naslov “Novi Sad – nacionalšovinističkom palanka koja slavi genocid?”.

U tom tekstu Vojvođanski istraživačko-analitički centar, čiji je Gruhonjić urednik, analizira grafite ispisane u Novom Sadu i okolini kojima se iskazuje podrška ličnostima i događajima iz nedavne ratne historije Balkana i Srbije – kao što je Ratko Mladić, promovira kosovski mit ili pak aludira na nedavni spor crnogorskih vlasti u tehničkom mandatu i tamošnje crkvene zajednice koja je pod nadležnošću Srpske pravoslavne crkve.

Ispisivanje grafita mržnje na ulazu i zidovima zgrade u kojoj Gruhonjić živi s porodicom osudilo je nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka u Srbiji. Posljednja u nizu bila je mreža “SafeJournalists”, koju čini više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu.

– Poruke i jezik ne predstavljaju samo govor mržnje, već sadrže i simbole mržnje kojima nije mjesto u demokratskom društvu. Mreža će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju jer je napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana – navodi se u saopćenju organizacija koju čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije tokom 2020. godine u Srbiji je počinjeno 168 napada na novinare. Od toga je počinjeno 27 fizičkih napada, deset napada na imovinu, jedna prijetnja imovini, 83 slučaja pritisaka i 47 verbalnih prijetnji.

Poređenja radi, tokom prošle 2019. godine prema istom izvoru i kriterijima, počinjeno je ukupno 119 napada na novinare.

Izvor: Glas Amerike (VOA)

About The Author