„Novinarke i novinari ne kleče” protesti širom Srbije

Dve nedelje pošto je prostački uvredio novinarku Televizije B92 Zlatiju Labović, ministar odbrane Bratislav Gašić i dalje nije smenjen, zbog čega su novinari odlučili da još jednom izađu na ulice i zatraže njegovu ostavku. Na protest, koji će se širom Srbije održati večeras u 19 sati, pozvala je grupa novinara preko Fejsbuk stranice „Novinari ne kleče […]

„Novinarke i novinari ne kleče” protesti širom Srbije

Dve nedelje pošto je prostački uvredio novinarku Televizije B92 Zlatiju Labović, ministar odbrane Bratislav Gašić i dalje nije smenjen, zbog čega su novinari odlučili da još jednom izađu na ulice i zatraže njegovu ostavku.

Na protest, koji će se širom Srbije održati večeras u 19 sati, pozvala je grupa novinara preko Fejsbuk stranice „Novinari ne kleče / Predsedniče Vlade, održite obećanje”, a podržala su ga gotovo sva značajna udruženja novinara – Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija onlajn medija, ANEM, Local press, Sindikat novinara Srbije, kao i Udruženi sindikati Sloga.

Prema izjavi Zorana B. Nikolića, jednog od organizatora protesta, poziv preko Fejsbuka je naišao na izvanredan odziv novinara, najveći u novijoj istoriji Srbije.

Pokazalo se da je novinarkama i novinarima prekipelo. Na poziv nas nekoliko koji smo inicirali protestna okupljanja javilo se na desetine koleginica i kolega koji su sami sve organizovali u svojim gradovima. Nije ni čudo, medijski profesionalci imaju sve probleme kao i ostali građani Srbije, od bednih plata do masovnih otpuštanja, ali da uz to moramo da trpimo poniženja i uvrede od političara i lično, mnogo je”, kaže Nikolić.

Do ponedeljka u podne protest je zakazan u deset gradova:

– Beograd — ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj 11,

– Novi Sad — Trg slobode,

– Niš — plato ispred Narodnog pozorišta,

– Kragujevac — Trg kod Krsta,

– Vranje — ispred Skupštine grada,

– Žitište — ispred Opštine Žitište,

– Bor — ispred Doma kulture,

– Leskovac — Široka čaršija, preko puta Leskovačkog kulturnog centra,

– Kikinda — ispred Skupštine opštine,

– Mladenovac — ispred Skupštine opštine.

cenzolovka.rs

About The Author