Gershkovich se žalio na odluku ruskog suda da mu se produži pritvor

WSJ se oglasio nakon što je sud produžio pritvor, navodeći da su duboko razočarani takvom odlukom

Gershkovich se žalio na odluku ruskog suda da mu se produži pritvor

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich žalio se na odluku ruskog suda da mu produži istražni pritvor za tri mjeseca. Gershkovich, američki državljanin, uhapšen je u martu pod optužbom za špijunažu nakon što ga je ruska sigurnosna služba FSB optužila za prikupljanje vojnih tajni u gradu Jekaterinburgu.

Prvobitno mu je određen pritvor do 29. maja, no sud mu je u utorak na raspravi zatvorenoj za javnost produžio pritvor do 30. augusta.

FSB je, bez pružanja dokaza, rekao da je Gershkovich “postupajući prema uputama američke strane prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa”.

WSJ se oglasio nakon što je sud produžio pritvor, navodeći da su duboko razočarani, iako nisu očekivali da će doći do promjena u vezi s novinarovim nezakonitim pritvorom.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi saopćila je da je “duboko zabrinuta odlukom ruskog suda” kojom se Gershkovichu produžava pritvor, ponovivši da su tvrdnje protiv njega neutemeljene.

Pravni stručnjaci kažu da se optuženici u Rusiji, posebno oni optuženi za teška krivična djela poput špijunaže, suočavaju s velikim izgledima da uspješno ospore svoj pritvor, osiguraju kućni pritvor ili budu pušteni uz garanciju.

U složenim krivičnim predmetima, perioda pritvora prije suđenja može se produžiti do 12 mjeseci, u skladu s ruskim Zakonom o krivičnom postupku, ako sud to dopusti. Dodatno produženje može se odobriti u iznimnim okolnostima. Kao rezultat toga, optuženici mogu ostati u zatvoru mjesecima dok tužitelji i istražitelji sastavljaju svoj slučaj.

Dok ruski pravosudni sistem obično garantira pravo na javno suđenje pred porotom, suđenja za špijunažu suci obično saslušavaju iza zatvorenih vrata, kao u većini zemalja, jer su dokazi često povjerljivi, što znači da će se Gershkovichov slučaj vjerovatno voditi u tajnosti.

Izvor: Reuters/WSJ

About The Author