ALBANSKI NOVINARI POZIVAJU PARLAMENT DA ODBACI ZAKON KOJI PRIJETI SLOBODI MEDIJA

Prema mišljenju APJ-a, članak 13 tog Zakona, kojim se propisuje „organiziranje i funkcioniranje institucija koje se susreću s korupcijom i organiziranim kriminalom“ novinarima i medijskim kućama nametnut će cenzuru. Odredba kaže da: ”bilo kakav neprikladan utjecaj na rad posebnih tužitelja ili na njihove postupke u vezi s posebnim pitanjima putem javnih autoriteta ili medija te […]

ALBANSKI NOVINARI POZIVAJU PARLAMENT DA ODBACI ZAKON KOJI PRIJETI SLOBODI MEDIJA

Prema mišljenju APJ-a, članak 13 tog Zakona, kojim se propisuje „organiziranje i funkcioniranje institucija koje se susreću s korupcijom i organiziranim kriminalom“ novinarima i medijskim kućama nametnut će cenzuru.

Odredba kaže da: ”bilo kakav neprikladan utjecaj na rad posebnih tužitelja ili na njihove postupke u vezi s posebnim pitanjima putem javnih autoriteta ili medija te bilo kakav drugi oblik pritiska kojim bi se utjecalo na neovisnost tužitelja je zabranjen i zakonski kažnjiv“.

APJ upozorava da je formulacija „utjecaj neprikladnog ponašanja“ u Članku 13 dvosmislena i da će stvoriti prostor za krive interpretacije i zlouporabe. Prema toj odredbi, svaki bi novinar ili medijska kuća koja izvještava o slučaju koje vlasti propituju, mogao biti optužen za kršenje zakona i kažnjen. Zbog straha od kazne, novinari i medijske kuće mogli bi uvesti samocenzuru, upozorava APJ.

Europska federacija novinara (EFJ) podržava poziv svih članica APJ-a i poziva Albanski parlament da članak 13 izbaci iz Zakona. EFJ taj prigovor prosljeđuje i Platformi za zaštitu sigurnosti novinara Vijeća Europe. Očekuje se da će Parlament o zakonu glasati u rujnu, nakon ljetne stanke.

hnd.hr

About The Author