FTV i RTRS: Ko štiti interes javnosti, a ko brani vlast?

Plus nedjelje

FTV
Izdvajamo izvještaj novinara Davora Obrdalja o istraživanju koje je Transparency International BiH proveo o krivičnoj politici u procesuiranju organizovanog kriminala u BiH. Podvlačimo značaj namjere da javnost bude upoznata s vrlo lošim efektima rada sudova i tužilaštava u ovoj oblasti.
RTRS
Nijedan prilog nije zaslužio da ga uvrstimo u ovu rubriku.

Minus nedjelje

FTV
Nijedan prilog ne možemo uvrstiti u ovu kategoriju.
RTRS
Izvještaj o još jednoj akciji SIPA-e u kojoj je na području Gradiške i Laktaša lišeno slobode više lica srpske nacionalnosti osumnjičenih za počinjene ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima otvoreno je prikazao svrstavanje RTRS-a. Tokom uključenja u Dnevnik 2 iz Laktaša, reporterka Jelena Župljanin patetičnim je glasom iščitala imena uhapšenih, a potom novinari Borislav Švraka i Marko Vejić izvještaj otvaraju anketom među građanima. Koji svi odreda osuđuju akciju hapšenja i ponavljaju tvrdnju da “ne vjeruju u krivicu uhapšenih” ili “da se za jednog uhapšenog Bošnjaka hapsi deset Srba”. Novinari kroz cijeli izvještaj provlače tezu “da postoji osnovan strah da svaki učesnik rata može biti uhapšen”. (Dnevnik 2, 16. decembar, urednik Jasenko Todorović)

FTV i RTRS: Ko štiti interes javnosti, a ko brani vlast?

FTV: Sve što ste htjeli da znate o kolektivnom ugovoru

14. – 20. decembar 2015.

PREPOZNATI INTERES JAVNOSTI: Uredništvo Dnevnika 2 Federalne televizije još jednom je potvrdilo da umije prepoznati i javnosti adekvatno prezentirati teme od gorućeg interesa za građane.

Tokom monitorisane nedjelje, praćeni su problemi vezani za potpisivanje novog kolektivnog ugovora o radu. Iako se u Dnevniku 2 emitovanom 15. decembra, u izvještaju novinarke Melise Hodžić, činilo da će gledaoci o ovom pitanju dobiti informaciju bez ključnih elemenata, taj propust novinarka je ispravila već sljedećeg dana. Osim jasnih stavova o spornim i usaglašenim pitanjima opšteg kolektivnog ugovora, gledaoci su imali priliku čuti sva tri socijalna partnera. U istom dnevniku (16. decembar, urednica Jadranka Milošević) bilježimo i gostovanje predsjednika Samostalnih sindikata Ismeta Bajramovića, koji je iznio stav sindikata o kolektivnom ugovoru, te komentirao protivljenje Federalne vlade njegovom potpisivanju.

BiH je jedna država, te unatoč činjenici da je, kao i niz drugih oblasti, i radno zakonodavstvo u nadležnosti entiteta, problemi građana su svugdje isti. U dnevnicima je to jasno naznačeno kroz činjenicu da su gledaoci imali mogućnost da budu informisani i o svim otvorenim pitanjima koja u Republici Srpskoj prate (ne)razgovore socijalnih partnera oko donošenja novog zakona o radu.

Plus nedjelje

Izdvajamo izvještaj novinara Davora Obrdalja o istraživanju koje je Transparency International BiH proveo o krivičnoj politici u procesuiranju organizovanog kriminala u BiH. Podvlačimo značaj namjere da javnost bude upoznata s vrlo lošim efektima rada sudova i tužilaštava u ovoj oblasti.

Minus nedjelje

Nijedan prilog ne možemo uvrstiti u ovu kategoriju.

Izdvojeno

Sadržajan prikaz novinarke Aldine Gluhadžija s promocije knjige Dragana Markovine Jugoslavenstvo poslije svega. Gledaoci su upoznati i sa sadržajem knjige i sa komentarima kako književne struke, tako i intelektualne javnosti o kontekstu Markovininog djela u današnjem vremenu. (Dnevnik 2, 15. decembar, urednik Darjan Babić)

Ocjena 8

 

RTRS: Loši momci iz opozicije

14. – 20. decembar 2015.

MINI SERIJA: Nema monitorisane nedjelje a da uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a ne osmisli novu “aferu” u kojoj su u pravilu “loši momci” predstavnici opozicije u Republici Srpskoj. Pa onda u centralnim informativnim emisijama gledamo mini seriju na tu temu.

U ovoj nedjelji za to je poslužilo imenovanje Gordana Milinića na poziciju direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, Milinić je u fokus javnosti došao na početku ove jeseni, kada je pred Tužilaštvom BiH dao iskaz u kojem je predsjednika RS-a Milorada Dodika optužio za primanje mita od ruskih privrednika.

IDENTIČNI PRILOZI: U dnevnicima 16. i 17. decembra (urednici Jasenko Todorović, odnosno Momčilo Ostojić) emitovani su gotovo identični prilozi o ovom događaju. Radni naslov kojim su najavljeni glasi “nagrada za septembarski šou”. Naime, tako novinarke  Dragana Knežević i Nada Veletić nazivaju Milinićevo svjedočenje. Oba TV priloga vrve komentarima i ironijom, a sve sa samo jednim ciljem: odbraniti lik i djelo entitetskog predsjednika. “Eksponirao se u javnosti ličnim, lažnim optužbama Milorada Dodika” i  “Milinićevo imenovanje nagrada je za učešće u planu za rušenje institucija Republike Srpske” tek su dvije rečenice koje su izdvojene iz spomenutih uradaka novinarki Knežević i Veletić.

NOVINARI SU ČUĐENJE U SVIJETU: Javna diskreditacija opozicije dnevni je zadatak novinara RTRS-a. No, to koliko je neprofesionalno takvo izvještavanje u pojedinim slučajevima otvara pitanje da li iko od novinara i urednika informativnog programa RTRS-a poznaje funkcionisanje BiH. Jer nema drugog načina na koji se mogu tumačiti “zabrinutost i čuđenje” što se na čelne pozicije javnih institucija u BiH imenuju ljudi na osnovu partijske pripadnosti. Drugi primjer takvog ponašanja bilježimo u Dnevniku 2 emitovanom 14. decembra (urednica Nada Arlov). Kao u kakvoj lošoj predstavi, prezenterka vijesti Biljana Knežević afektirano najavljuje sastanak lidera opozicije s ministrom policije RS-a gotovo vičući: “Kažu da policija nema saznanja da opozicija priprema rušenje RS-a.”

POLICIJA DEMANTIRALA RTRS: Podsjećamo, tokom proteklog monitorisanog perioda, na što smo i ukazali, upravo je RTRS, bez pozivanja na ijedan relevantan izvor, u više navrata optužio kako pojedine opozicione lidere, tako i medijske kuće za pripremu rušenja institucija ovog bh. entiteta.

ŠTA JE OSTALO ZA MARGINU? Na margini dnevne politike u Dnevniku 2 tako i dalje ostaju neka od gorućih pitanja za građane RS-a. Otuda se javni servis u svojim dnevnicima jedva bavio svim onim problemima koji prate pokušaj dogovora socijalnih partnera oko donošenja novog zakona o radu.

Plus nedjelje

Nijedan prilog nije zaslužio da ga uvrstimo u ovu rubriku.

Minus nedjelje

Izvještaj o još jednoj akciji SIPA-e u kojoj je na području Gradiške i Laktaša lišeno slobode više lica srpske nacionalnosti osumnjičenih za počinjene ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima otvoreno je prikazao svrstavanje RTRS-a. Tokom uključenja u Dnevnik 2 iz Laktaša, reporterka Jelena Župljanin patetičnim je glasom iščitala imena uhapšenih, a potom novinari Borislav Švraka i Marko Vejić izvještaj otvaraju anketom među građanima. Koji svi odreda osuđuju akciju hapšenja i ponavljaju tvrdnju da “ne vjeruju u krivicu uhapšenih” ili “da se za jednog uhapšenog Bošnjaka hapsi deset Srba”. Novinari kroz cijeli izvještaj provlače tezu “da postoji osnovan strah da svaki učesnik rata može biti uhapšen”.  (Dnevnik 2, 16. decembar, urednik Jasenko Todorović)

Izdvojeno

Treba poduprijeti vlast uvijek i u svakoj prilici. Pa čak i kada to više može nasmijati gledaoce nego dati izvještaju na težini. Izdvajamo izvještaj emitovan 14. decembra (urednica Nada Arlov), posvećen 20. godišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u kojem je apostrofirano da “Slobodarska partija Austrije traži dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma”.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Ponovo ukazujemo na ključnu razliku u načinu prezentiranja vijesti. Nasuprot RTRS-u, čiji novinari više ni ne pokušavaju da se suzdrže od vlastitih komentara koji u drugi plan stavljaju samu vijest, FTV gledaocima pruža ogoljene informacije i nastoji u većini slučajeva ispoštovati princip iznošenja stavova svih strana kojih se određena tema dotiče. Druga razlika je konstantno neprincipijelno svrstavanje RTRS-a uz vlast, čemu uredništvo FTV-a uspješno odolijeva.

 

About The Author