Juan Carlos Moreno osuđen na 50 godina zatvora zbog ubistva novinarke Miroslave Breach

Ove godine ubijena su četiri novinara u Meksiku, državi koja je nazvana najsmrtnosnijom po medijske djelatnike

Juan Carlos Moreno osuđen na 50 godina zatvora zbog ubistva novinarke Miroslave Breach
Foto: CNN / Ilustracija

Juan Carlos Morena osuđen je na 50 godina zatvora zbog naređenja ubistva istaknute novinarke Miroslave Breach koja je izvještavala o nasilju i korupciji povezanoj s trgovinom drogom u Meksiku. Miroslava je jedna od 11 novinara koji su ubijeni 2017. godine u toj zemlji.

Tužitelji su kazali da je dugotrajna zatvorska kazna za Juana Carlosa Morena presedan u slučajevima koji uključuju zločine protiv slobodnog izražavanja, budući da oko 90 posto napada na novinare nije riješeno.

Grupa za zaštitu prava medija Propuesta Cívica pozvala je meksičke vlasti da istraže takve napade.

Četiri novinara ubijena su ove godine, prema informacijama Reportera bez granica (RSF), organizacije  koja Meksiko opisuju kao “jednu od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu po medijske djelatnike”.

– Dogovori između dužnosnika i organiziranog kriminala predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti novinara i narušavaju pravosudni sistem na svim nivoima – piše RSF.

U novinarku Breach (54) pucano je osam puta dok je bila u svom automobilu ispred kuće u gradu Chihuahua 23. marta 2017. godine. Jedno dijete bilo je u vozilu, ali nije ozlijeđeno.

Breach je izvještavala o organiziranom kriminalu, trgovini drogom i korupciji za nacionalne novine La Jornada i regionalne novine Norte de Ciudad Juárez.

Njezine ubice ostavile su poruku na kojoj je pisalo “Jer je imala dug jezik”.

Tužitelji kažu da je novinarka ubijena bez predumišljaja, nakon što su joj poslane prijeteće poruke koje su imale za cilj narušavanje njene slobode izražavanja, javila je novinska agencija AFP.

Moreno je osuđen kao organizator Breachovog ubistva. Prema El Paso Timesu, Moreno je navodno bio “jefe de pistoleros” (vođa ubica) za Los Salazar frakciju narko kartela Sinaloa.

Muškarca, osumnjičenog da je pucao u novinarku, Ramona Zavalu ubili su neidentificirani napadači.

Ujedinjene nacije i AFP 2018. godine osnovali su nagradu u čast novinarima koji su riskirali svoje živote izvještavajući o kršenju ljudskih prava u Meksiku.

Nagrada je osnovana u spomen na novinarku Breachu i također ubijenog novinara Javiera Valdeza.

Javiera Valdeza, poznatog po nagrađivanom izvještavanju o trgovini drogom, 15. maja 2017. godine ubili su neidentificirani napadači u Culiacánu u sjeverozapadnoj državi Sinaloa, gdje je živio i radio.

Izvor: BBC

About The Author