Kriminaliziranje klevete vodi direktno gušenju medijskih sloboda

Na posljedice inkrimiziranja klevete reagirali su zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice u BiH

Kriminaliziranje klevete vodi direktno gušenju medijskih sloboda
Foto: OSCE

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini osudio je najnoviji potez Vlade Republike Srpske koja je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, čime uvodi klevetu u krivično zakonodavstvo i time direktno ugrožava ionako upitnu medijsku slobodu i pravo na slobodu izražavanja.

– Dužnost medija u demokratskim društvima je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane, i dajući nadležnost tužiocu da ispituje i analizira novinarske priloge i tekstove po svakoj prijavi, predstavlja direktno miješanje u novinarski posao koji ima svoje regulatore i samoregulatore – navodi se u saopćenju.

S obzirom da je pitanje klevete već bilo uređeno Zakonom o zaštiti od klevete RS, Vijeće za štampu i online medije  postavlja pitanje – zašto je vlastima u RS kriminaliziranje klevete pitanje koje je dobilo status hitnosti i prioritet.

– Uprkos brojnim apelima i upozorenjima da se radi o flagrantnom gušenju medijskih sloboda koje vodi neminovnom gašenju inako malog broja medija i medijskih profesionalaca, predviđene su kazne do čak 50.000 KM – upozoravaju iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Reagirala je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić uputivši pismo ministru pravde Republike Srpske Milošu Bukejloviću u kojem ga je pozvala da zatraži povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

– Krivični progon novinara potpuno je neprihvatljiv u zemlji s visokim stepenom ugroženosti ljudskih prava, korupcije i organiziranog kriminala, te će izazvati nesagledive posljedice limitiranjem medijskih sloboda, uvođenjem verbalnog delikta, odnosno gušenjem slobode riječi – kaže Jurišić.

Tvrdi da se tužiocima tako daje diskreciono pravo da pokrenu istražni postupak ako postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo ‘uvrede’ po bilo kojem osnovu, npr., ako neko u javnom prostoru ženi kaže da ‘ne izgleda lijepo’ ili opsuje novinara ili cijeli narod oslovljava neustavnim nazivom, koji bilo ko od pripadnika tog naroda smatra uvredljivim.

– Ne trebam Vas podsjećati da u ovim konkretnim slučajevima, pojedinac ili kolektiv koji se osjeća uvrijeđenim, može također podnijeti krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je počinjeno inkriminirano djelo uvrede – navodi Jurišić.

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini smatra da bi kriminalizacija klevete predstavljala nazadak u smislu garancija slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava – izjavio je Feni glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Komentirajući nacrt izmjena i dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, iz Ureda EU u BiH naglašavaju da se kvalifikovanje klevete kao krivičnog djela smatra zastarjelim pristupom, a dekriminalizacija klevete u BiH 2002. je bila značajno dostignuće za BiH.

– Sloboda izražavanja je temeljno pravo. U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara – poručio je Koenig.

Štaviše, podvlači on, kada je Evropska komisija u oktobru 2022. dala preporuku za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, napravljeno je to s očekivanjem da će određene reforme biti provedene bez daljeg odlaganja. Jedna od njih je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

Kako napominju iz Ureda EU u BiH, nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za BiH ističe tendenciju političara i javnih zvaničnika u BiH da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru. U ovom kontekstu, upozoravaju, kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača slobodu izražavanja i slobodu medija.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler poručili su da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području.

Stoga potez Vlade Republike Srpske vide kao korak unazad u “ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade”.

– Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS-a iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine – upozorili su Ribeiro i Aggeler.

Ponovili su da ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS.

Izvor: Fena

About The Author