U Bjelorusiji blokirane 73 web stranice

Bjelorusko udruženje novinara dokumentiralo slučajeve neštampanja novina pod izgovorom da su imali „niz tehničkih problema“

U Bjelorusiji blokirane 73 web stranice
Foto: RSE

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Bjeloruskom udruženju novinara (BAJ) zahtijevajući da se hitno ukinu mjere blokade vijesti web stranicama u Bjelorusiji.

U petak navečer Ministarstvo informacija potvrdilo je da su blokirali veliki broj vijesti i web stranica organizacija civilnog društva. Ukupno 73 web stranice.

Među blokiranim web-lokacijama su: Belsat, By.tribuna.com, Euroradio, Goalsby, Masheka.by, Narodne novosti Minsk, Radio Sloboda, Solidarnost, Svadoba, Udf.by, Selo, Brest Kurier…

Od 9. augusta web stranica BAJ-a je blokirana. Podružnica EFJ-a u Bjelorusiji koristi svoj kanal Telegram za razmjenu najvažnijih vijesti o situaciji u medijskom sektoru u zemlji.

U petak je, pod izgovorom da imaju tehničkih problema, državna Izdavačka kuća prekinula je štampanje dnevnih listova „Narodna Volya“ i „Komsomolskaya Pravda“. BAJ je dokumentirao još nekoliko slučajeva kada se novine nisu mogle štampati „iz tehničkih razloga“.

– Te su cenzorske mjere očito nedemokratske – kazao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez dodajući da prema međunarodnom pravnom okviru, svaka mjera koju državne vlasti poduzmu za blokiranje, filtriranje ili uklanjanje internetskog sadržaja mora biti propisana jasnim zakonom.

– Istovremeno takva mjera mora biti neophodna u demokratskom društvu i proporcionalna legitimnom cilju koji se teži. Mjere poduzete u Bjelorusiji u potpunosti krše ovaj pravni okvir – podvukao je Gutiérrez.

EFJ i BAJ zahtijevaju da se hitno odblokiraju web stranice i ponovo uspostavi dnevno štampanje novina.

Pozvali su i Evropsku uniju da poduzme ciljane pojedinačne sankcije protiv političara i administrativnih službenika koji su izvršili blokade.

Prema BAJ-u, pritisak države na medije pojačao se od početka predizborne kampanje za predsjedničke izbore koja je počela osmog maja i dodatno se povećao u posljednjim fazama izbora i nakon objave spornih rezultata.

U Bjelorusiji su nakon izbora uslijediti masovni protesti nakon što je na predsjedničkim izbora izbora, na kojma Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat s 80 posto glasova.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author