Pet godina od brutalnog ubistva Jamala Khashoggija

Čini se da se Saudijska Arabija izvukla s ubistvom Khashoggija, što je zastrašujuća činjenica ne samo za porodicu ubijenog novinara nego i za sigurnost novinara općenito

Pet godina od brutalnog ubistva Jamala Khashoggija
Foto: India Today

Brutalno ubistvo kolumniste Washington Posta u saudijskom konzulatu u Istanbulu šokiralo je svijet 2. oktobra 2018. godine. Pet godina kasnije, niko od njegovih ubica nije se suočio s pravom odgovornošću, a Saudijska Arabija ponovno je u centru svjetske političke scene.

– Bila je to pogreška, bilo je bolno – kazao je Mohammed Bin Salman u nedavnom komentaru, govoreći o ubistvu Khashoggija. Prijestolonasljednik je 2019. godine priznao svoju “punu odgovornost” za ubistvo Khashoggija, ali je odbacio optužbe da ga je naručio dok izvještaj američke obavještajne službe tvrdi suprotno.

Unatoč priznanjima, prevladala je nekažnjivost. Iako Bin Salman inzistira na tome da “svako ko je uključen u to ubistvo već služi kaznu”, medijski izvještaji 2021. godine otkrili su da su najmanje tri osobe koje su osudili saudijski sudovi viđene kako žive u luksuznim vilama u vladinom kompleksu u blizini Rijada.

Što se tiče osumnjičenog glavnog uma operacije, zloglasnom Saud al-Qahtaniju nikad se nije ni sudilo. Zapravo, nakon četiri godine nestanka, ponovno se pojavio u videu na Twitteru u junu 2023. godine, okružen pristašama.

Na globalnoj sceni, demokratski su čelnici naizgled odustali od svojih ranijih obećanja da će Saudijsku Arabiju smatrati odgovornom u korist realpolitičkog pristupa potaknutog globalnom krizom.

No, prijemi na crvenom tepihu u Parizu, srdačan pozdrav s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i službeni poziv u Buckinghamsku palaču samo su neki od primjera da se “kraljevski” tretman Mohammeda Bin Salmana nastavio neometano.

Bin Salman nije učinio ništa da ukloni prepreke koje guše slobodu medija u Kraljevstvu. Dvadeset i četiri medijska profesionalca i dalje su u zatvoru u Saudijskoj Arabiji – što je među najvećim brojme zatvorenih novinara u svijetu.

– Čini se da se Saudijska Arabija izvukla s ubistvom Khashoggija, što je zastrašujuća činjenica ne samo za porodicu brutalno ubijenog novinara nego i za slobodu medija i sigurnost novinara širom svijeta – kazao je voditelj odjela za Bliski istok pri Reporterima bez granica (RSF) Jonathan Dagher.

RSF je osudio ovu sramotnu nekažnjivost, koja samo ostavlja otvorena vrata za daljnje napade na novinare i najavljuje da će se nastavit boriti za pravdu za Jamala u svim jurisdikcijama dok pravda ne bude zadovoljena.

Tokom ovih pet godina Saudijska Arabija uspješno je spriječila dva velika suđenja u tom slučaju: jedno u Turskoj, gdje se zločin dogodio, i drugo u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji legalnog stalnog boravka Jamala Khashoggija, koji je imao američku zelenu kartu.

RSF je podnio krivičnu prijavu glavnom njemačkom javnom tužitelju protiv saudijskog prijestolonasljednika i drugih visokih saudijskih dužnosnika odgovornih za progon novinara, uključujući ubistvo Khashoggija i proizvoljno pritvaranje 34 novinara, ali 2,5 godine kasnije, javni tužitelj još nije pokrenuo slučaj.

Izvor: RSF

About The Author