Onemogućen alat na X-u za prijavu lažnih izbornih vijesti

Reset.Tech Australija nazvao ukidanje opcije iznimno zabrinjavajućim, budući da bi Australija trebala održati referendum

Onemogućen alat na X-u za prijavu lažnih izbornih vijesti

Društvena mreža X Elona Muska onemogućila je opciju koja korisnicima omogućava prijavu dezinformacija o izborima. Reset.Tech Australija rekao je da je opcija uklonjena u posljednjih nekoliko sedmica u svim zemljama osim u zemljama Evropske unije.

Taj je potez potaknuo zabrinutost uoči ključnog australskog referenduma o davanju više prava domorodačkom narodu, kao i predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama zakazanim za 2024. godinu.

Australske vlasti kažu da je širenje izbornih dezinformacija najgore što su dosad vidjeli. U pismu je Reset.Tech Australija nazvao ukidanje značajke “iznimno zabrinjavajućim”.

Alat, dostupan u SAD-u, Australiji i Južnoj Koreji od 2021. godine, prošle je godine proširen na tri druge zemlje – Brazil, Filipine i Španiju. Omogućavao je korisnicima da odaberu opciju “Prijavi sadržaj”, a potom i da ga ocijene kao “obmanjujući” i zatim “politika”.

Prema Reset.Tech Australia, opcija – prethodno dostupna samo Španiji kada je u pitanju Evropa – sada je dostupna u cijeloj Evropskoj uniji, iako u malo drugačijem formatu.

Korisnici iz EU sada mogu prijaviti objavu za “Negativne učinke na građanske nerede ili izbore”. Ova značajka nije dostupna korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu i nikada nije ni bila.

Nedavna studija Evropske komisije pokazala je da X ima najveći udio dezinformacija od šest velikih društvenih mreža. Studija je ispitala više od 6.000 jedinstvenih objava na društvenim mrežama na Facebooku, Instagramu, LinkedInu, TikToku, X-u i YouTubeu.

U njoj je navedeno da X ima najveći “omjer otkrivanja” dezinformacija – što znači da korisnik ima najveće šanse da naiđe na dezinformacije. YouTube je imao najniži omjer, pokazalo je istraživanje.

Otkako je Musk krajem 2022. godine preuzeo X ili Twitter, kako se tada zvao, kompanija je optužena da je omogućila porast govora mržnje i dezinformacija. Musk je to demantirao.

Izvor: BBC

About The Author