MIJATOVIĆ: MEDIJI TREBAJU IZBJEGAVATI ZAPALJIVE IZJAVE

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je odgovorne u Bosni i Hercegovini i Srbiji i posebno medije da se suzdrže od zapaljivih izjava koje mogu izazvati mržnju. Mijatović je podsjetila da medije na to obavezuje etički kodeks i upozorila da posljedice napuštenja principa kodeksa mogu biti pogubne. Mijatović je podsjetila na događaje sa […]

MIJATOVIĆ: MEDIJI TREBAJU IZBJEGAVATI ZAPALJIVE IZJAVE

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je odgovorne u Bosni i Hercegovini i Srbiji i posebno medije da se suzdrže od zapaljivih izjava koje mogu izazvati mržnju.

Mijatović je podsjetila da medije na to obavezuje etički kodeks i upozorila da posljedice napuštenja principa kodeksa mogu biti pogubne.

Mijatović je podsjetila na događaje sa početku 1990. u bivšoj Jugoslaviji i naglasila da propaganda ugrožava slobodu medija i uništava je.

“Posljednjih dana mediji u BiH i Srbiji objavili su niz tekstova koji zagovaraju novi oružani sukob u BiH i van nje. Takvi izvještaji u posljednje dvije sedmice treba da zabrinu odgovorne u tim zemljama. Mediji posebno trebaju da izbjegavaju riječnik koji vodi zaoštravanju situacije”, ocijenila je Mijatović.

About The Author