VIJEĆE ZA ŠTAMPU BIH: “NE BUDITE SLUGE RATNOHUŠKAČKIH IGARA”

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na urednike i novinare štampanih i online medija u BiH da ne podliježu političkim pritiscima i širenju ratnohuškačke retorike i govora mržnje, što je “preplavilo naslovnice pojedinih medija u BiH i u susjednim zemljama”. To je, smatra Vijeće, stvorilo paniku i veliku uznemirenost kod građana Bosne i […]

VIJEĆE ZA ŠTAMPU BIH: “NE BUDITE SLUGE RATNOHUŠKAČKIH IGARA”

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na urednike i novinare štampanih i online medija u BiH da ne podliježu političkim pritiscima i širenju ratnohuškačke retorike i govora mržnje, što je “preplavilo naslovnice pojedinih medija u BiH i u susjednim zemljama”.

To je, smatra Vijeće, stvorilo paniku i veliku uznemirenost kod građana Bosne i Hercegovine, zbog čega u ovakvim situacijama povišenih tenzija u zemlji “novinari ne smiju doprinositi širenju panike i straha objavljivanjem neprovjerenih i netačnih informacija, nagađanja i pretpostavki”.

Prenoseći izjave političara, obavezni su, upozorava Vijeće, procijeniti da li su te izjave vrijedne objavljivanja i da li su u interesu javnosti ili u interesu i postizanju ciljeva određene političke opcije.

Komisija također apelira na vlasnike štampanih i online medija u BiH da budu svjesni opasnosti koju mogu i nehotice izazvati objavljivanjem senzacionalističkih naslovnica i tekstova radi povećavanja tiraža i broja klikova, kršeći pri tome kodekse novinarske profesije.

“Ne dozvolite da budete uvučeni u političke igre i sluge dnevno političkih i ratnohuškačkih igara, ponavljajući greške iz ’90-tih”, poručuje u saopćenju Vijeće za štampu u BiH.

About The Author