NOVINARI UBIJENI U MEKSIKU

Ubistvima reportera Elidia Ramosa Zaratea i freelance novinarke Zamire Esther Bautista broj ubijenih novinara u Meksiku u toku ove godine povećao se na osam, a napade na novinare osudile su međunarodne organizacije za slobodu medija. “Tražimo od zvaničnika da provedu opsežne istrage o ovim kobnim pucnjavama, i da ni pod kojim okolnostima ne isključe mogućnost da […]

NOVINARI UBIJENI U MEKSIKU

Ubistvima reportera Elidia Ramosa Zaratea i freelance novinarke Zamire Esther Bautista broj ubijenih novinara u Meksiku u toku ove godine povećao se na osam, a napade na novinare osudile su međunarodne organizacije za slobodu medija.

“Tražimo od zvaničnika da provedu opsežne istrage o ovim kobnim pucnjavama, i da ni pod kojim okolnostima ne isključe mogućnost da se mogu dovesti u vezu sa novinarskim poslovima žrtava”, izjavio je Emmanuel Colombie, predsjednik ureda Reportera bez granica za Latinsku Ameriku.

Urednik novina El Sur izjavio je kako je reporter primio prijetnje jutra kada je ubijen dok je sa drugim kolegama izvještavao o protestima zbog plana za reformu obrazovnog sistema.

Ramos je posljednjih deset godina radio kao reporter o kriminalu za regionalne novine El Sur. On je treći novinar koji je ubijen u državi Oaxaca tokom ove godine, nakon ubistava novinara Marcosa Hernandeza Bautista i Reinela Martineza Cerquede u januaru.

media.ba

About The Author