GDJE TO BJEŠE FEDERACIJA?

IZDVAJAMO

Javnost treba biti informisana o dešavanjima u državama regiona s kojima je tijesno i višestruko vezana. Ali to ne umanjuje potrebu da isto tako zna i šta se dešava u njenoj državi. Jer problemi, potrebe i interesi građana, ma koliko se to pokušavalo negirati, isti su za sve.

GDJE TO BJEŠE FEDERACIJA?

Ko je sve bio na prvom letu Air Srbije Beograd – New York? Šta kažu putnici i političari? Sve to emitovano je uz bombastičnu najavu prezentera Dnevnika 2 BNTV-a. Ovo je samo jedna u nizu vijesti iz susjedne države koje se iz večeri u  večer prezentiraju. Koji su događaji istog dana obilježili  Federaciju BiH, nismo saznali. Tako je bilo i prethodnih mjeseci. Naime, o onome što se dešava u drugoj polovini zajedničke države BNTV izvještava vrlo selektivno. Najčešće samo o događajima iz domena crne hronike.

Ništa bolja situacija nije ni s centralnom informativnom emisijom javnog RTV servisa Republike Srpske. I kada novinari te medijske kuće to čine, motivi su im prozirni i nimalo profesionalni. U pravilu, nalaze primjer kakvog Srbina s federalnom adresom, suočenog s ovim ili onim problemom. Pitanje je ko to u ovoj zemlji, bez obzira na naciju i mjesto stanovanja, nema takvih i sličnih problema. Ali izbor nije slučajan, jer se pomenutim primjerom ilustrira “nepodnošljivost egzistencije Srba u Federaciji”. Istovremeno, poput brižljivih hroničara, i uredništvo dnevnika RTRS-a prati sva dešavanja u Srbiji.

I to nije sporno. Javnost treba biti informisana o dešavanjima u državama regiona s kojima je tijesno i višestruko vezana. Ali to ne umanjuje potrebu da isto tako zna i šta se dešava u njenoj  državi. Jer problemi, potrebe i interesi građana, ma koliko se to pokušavalo negirati, isti su za sve. U toj i tako nakaradnoj percepciji države čini se kao da je i sam glavni grad BiH, Sarajevo, nekakva posebna enklava, u kojoj djeluju predstavnici države iz oba entiteta. Tako ta famozna nevidljiva međuentitetska linija razgraničenja, koju su povukli političari, izgleda veća i od Kineskog zida. “Da nas čuva i brani od onih drugih.” Rat je prošao, nema više rovova, ali mediji i dalje, nažalost, više rade na razdvajanju nego spajanju građana BiH.

About The Author