Sloboda medija je važna za demokratiju isto kao i regularnost izbornog procesa

Identificirao je tri najveće prijetnje nezavisnom novinarstvu i to su finansiranje, porast platformi društvenih medija te prijetnje novinarima

Sloboda medija je važna za demokratiju isto kao i regularnost izbornog procesa
Foto: Mike/ Pexels

Izvjestilac Vijeća Evrope o slobodi medija Georgea Foulkesa pozvao je na bolju zaštitu novinara u Evropi, a iznoseći navode iz svog izvještaja kazao da se situacija znatno pogoršava za novinare na starom kontinentu.

Od 2015. godine do danas 26 novinara je ubijeno, 110 ih je trenutno iza rešetaka, dok su zabilježena i 652 slučaja kršenja slobode medija u 39 evropskih zemalja.

U izvještaju je predloženo da države članice Vijeća Evrope poduzmu daljnje akcije kako bi poboljšale situaciju uvođenjem mjera za poboljšanje slobode medija.

Te mjere uključivale bi učinkovite, nezavisne i brze istrage zločina počinjenih protiv novinara, davanje podrške nacionalnim linijama za hitne slučajeve ili hitne službe za novinare te borbu protiv on-line uznemiravanja novinara.

Foulkes je predložio je i veću razmjenu informacija o dobroj praksi i isticanje zemalja u kojima su poduzete pozitivne mjere, a Izvještaj bi trebao biti razmatran na januarskoj plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Tokom konferencije nazvane “Posljednji apel za kvalitetno novinarstvo” upriličenoj u novembru u Sloveniji, George Foulkes opisao je tri najveće prijetnje kvalitetnom novinarstvu.

U pitanju su prijetnje koje se tiču finansiranja medija, porast broja platformi društvenih medija bez provjere činjenica te prijetnje pojedincima u medijima, posebno istraživačkim novinarima.

George Foulkes smatra da političare treba podsjetiti da su slobodni mediji koji mogu raditi bez prijetnje ili zastrašivanja jednako važni za demokratiju kao i regularni izbori.

– Pravljenje ovog izvještaja učinilo je da bolje razumijem značaj slobodnog novinarstva i nadam se da će se to dogoditi i mojim kolegama u svih 47 država članica Vijeća Evrope – zaključio je.

U posljednje dvije godine George Foulkes, britanski političar i bivši ministar Škotske, istraživao je pitanje slobode medija kao generalni izvjestilac za slobodu medija i sigurnost novinara za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe (Pace).

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author