NOVI ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA NA UDARU LAŽNIH VIJESTI

Tvrdnja da je “SDA izvršila krađu glasova tako što je “bijelim golfom“ dovezeno i zamijenjeno deset vreća sa glasačkim listićima” na portalu “BNN” nije potkrijepljena niti jednim provjerljivim dokazom, zbog čega je dobila ocjenu pristrasno izvještavanje i neprovjereno. Kompletnu analizu članka možete pročitati na ovom linku. “Milion radnih mjesta koja sam obećao do 2029 godine ispunit […]

NOVI ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA NA UDARU LAŽNIH VIJESTI

Tvrdnja da je “SDA izvršila krađu glasova tako što je “bijelim golfom“ dovezeno i zamijenjeno deset vreća sa glasačkim listićima” na portalu “BNN” nije potkrijepljena niti jednim provjerljivim dokazom, zbog čega je dobila ocjenu pristrasno izvještavanje i neprovjereno. Kompletnu analizu članka možete pročitati na ovom linku.

“Milion radnih mjesta koja sam obećao do 2029 godine ispunit ću ali do 2040 godine moramo svi skupa biti strpljivi.” Ovu izjavu nije rekao Šefik Džaferović i u potpunosti je izmišljena. Nakon prvobitnog objavljivanja naše analize, još 6 portala je prenijelo ovu izjavu, a analizu možete pročitati ovdje.

Nakon što smo u dva navrata objavili da Njemačka ne ukida vize, odnosno radne dozvole  za migrante koji dolaze izvan EU, ovaj put smo pisali o onome što jeste istina. Tvrdnje iz članaka koje smo ocijenili kao lažne vijesti nemaju nikakve veze sa novim zakonom koji je predložen u Njemačkoj. Lažna vijest se vrti duže od godinu dana, dok je tek odnedavno poznato kako će izgledati novi zakon koji tretira useljeništvo u Njemačku iz bilo kojeg dijela svijeta, a ne useljeništvo sa prostora bivše Jugoslavije, kako se tvrdilo u plasiranim dezinformacijama. Pored toga, olakšice koje se najavljuju novim zakonom jesu dogovorene, ali još uvijek nisu izglasane i usvojene. Analizu ovog članka pod naslovom „Njemačka ne ukida radne vize – treći put“ možete pročitati na ovom linku.

Bez klikbejta, anonimni portali koji objavljuju lažne vijesti teško da bi na dnevnoj osnovi imali nešto da objave i računaju na bilo kakvu čitanost. “BH Dijaspora” je jedan od takvih medija, a posljednji primjer klikbejta je potpuno izmišljena izjava Željka Komšića o Miloradu Dodiku, koja nema baš nikakav osnov u članku na koji se odnosi. Željko Komšić nije “opasno zaprijetio ” niti “ponudio lijek za Milorada Dodika”. Kompletnu analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

Naslov koji govori da je “Republika Srpska u šoku” zbog “samoubistva Dodika” pogrešan je na nekoliko nivoa. Prije svega, nije u pitanju Milorad Dodik nego 75-ogodišnji “Mile Dodik”. Pored toga, slučaj se desio još prije dvije godine, pa je stoga ovaj članak ocjenjen kao klikbejt i dezinformacija. Analizu ovog članka možete pročitati na ovom linku.

Nakon što se ispostavilo da SAD, odnosno njihova ambasada u BiH ne radi na hapšenju Milorada Dodika zbog izborne krađe, beogradske „Večernje novosti“ su „osvježile“ samo prvi dio ove teorije zavjere objavljujući članak sa tvrdnjom da „američka ambasada Dodiku pakuje zatvor“. Kompletnu analizu ovog članka možete pročitati na ovom linku.

Neki predizborni intervjui su nam više otkrili o medijima koji su ih objavili, nego o osobama koje su intervjuisali, te se vrlo teško uopšte mogu nazvati novinarstvom. “Raskrinkavanje” će u sedmicama ispred nas detaljnije analizirati intervjue, uglavnom date u vrijeme izbora u BiH, pokušavajući ukazati na to u kojoj mjeri je riječ o istinskom praktikovanju žanra i odgovoriti na pitanje zašto intervjui sve manje podsjećaju na ozbiljnu novinarsku formu, a sve više na promotivni alat. Analizu pod naslovom „Gdje je u današnjem novinarstvu nestao pravi intervju?“ možete pročitati ovdje.

Prvi u nizu intervjua koje analiziramo je onaj koji je Željana Zovko dala za portal “Dnevnik.ba”. Na koji način su postavljena pitanja i šta je generalna poruka intervjua? Kompletnu analizu možete vidjeti na ovom linku.

Na portalu “Space magazin” objavljena su tri klikbejta kojima smo se bavili. Oni su u sadržaju imali sveukupno 10 tekstova preuzetih sa portala “Klix”. Nijedan tekst nije imao veze sa tvrdnjama iz naslova. Analizu ovih članaka možete pročitati na ovom linku.

Nepismenost i mediji koji objavljuju lažne vijesti idu zajedno kao šipka i bubanj, što bi se u poslovici reklo.  Tako je i u slučaju članka koji je bio predmet naše analize. Portal „Balkan-List“ prenio je članak – zapravo izvještaj sa konferencije za medije koji je HDZ održala u noći izbora – i „okitio“ ga gramatički neispravnim naslovom koji je pritom bez bilo kakvog utemeljenja u članku. Analizu ovog članka možete pogledati na ovom linku.

Izjava “Krajišnici i USK moraju naći način da se zbrinu migranti te da se ne smije kvariti ugled glavnog grada BiH!” u potpunosti je izmišljena. Konferencija na kojoj su Izetbegović i Džaferović ovo navodno izjavili – u stvarnosti nikada nije održana. Isti profil portala koji je širio dezinformacije o protestima boraca prije više od pola godine, sada širi dezinformacije o protestima vezanim za migrantsku i humanitarnu krizu u Bihaću. Kompletnu analizu ovog članka možete pogledati ovdje.

Na portalima “Tuzlanski” i ”Radio Kameleon” 24. oktobra je objavljena netačna vijest koja kaže da je iz rijeke Jale izvučeno beživotno žensko tijelo. Oba portala su, obzirom na ispravljene greške i objavljene nove članke sa tačnim informacijama, dobila ocjene demantirano. Analizu ovog članka možete pročitati na ovom linku.

Više od 10 anonimnih portala objavilo je nejasne senzacionalističke članke sa klikbejt naslovima u kojim su iskoristili životnu priču glumca Branka Babovića za zaradu i prikupljanje klikova i to putem članaka koji su puni gramatičkih grešaka. Analizu pročitajte ovdje.

Portal “Bosnia times” tvrdi da je razlog migrantske i humanitarne krize koja traje već godinu dana nedavna smjena Vlade USK, i činjenica da su migranti “poslani iz Sarajeva kako bi napravili haos, izazvali vanredno stanje i opteretili novu vladu”. Ovo je još jedan klasični primjer teorije zavjere koji ne nudi dokaze niti izvore i vodi se klasičnim šablonom traženja nepostojećeg neprijatelja, a analizu članka možete vidjeti ovdje.

Tri portala objavila su vijest sa naslovom koji govori da je “cijeli svijet na nogama” te da je “Nikola Tesla zapravo Nijaz iz Tuzle”, i tako dobili ocjenu klikbejt i lažna vijest. Analizu ovog članka možete pročitati na ovom linku.

I za kraj, mnogi mediji su prenijeli informaciju proisteklu iz istraživanja objavljenog u januaru 2015. godine u kojem se došlo do zaključka kako je učestalost oboljelih od raka pluća manja sa većom nadmorskom visinom. Pojedini mediji su iskoristili tu informaciju da amnestiraju pušenje kao uzročnika raka pluća. Analizu ovog članka možete pročitati ovdje.

raskrinkavanje.ba

About The Author