Ruska policija privela četvero novinara zbog podsticanja na antivladine proteste

Nezavisnu poslovnica DOXA osnovali su 2017. godine studenti i diplomci Univerziteta u Moskvi

Ruska policija privela četvero novinara zbog podsticanja na antivladine proteste
Foto: The New York Times

Ruska policija pretresla je u srijedu redakciju studentskog časopisa i pritvorila četvoricu novinara pod krivičnom prijavom za podsticanje maloljetnika da učestvuju u protestima protiv Kremlja, objavila je agencija.

Nezavisna poslovnica DOXA koju su 2017. godine osnovali studenti i diplomci univerziteta u Moskvi saopćila je da je policija odvela pritvorenike na ispitivanje i zaplijenila opremu, uključujući telefone, te da će sud kasnije donijeti odluku o ograničenjima prije početka suđenja.

Privođenja su uslijedila usred represija nad saveznicima kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog čije je hapšenje i zatvaranje početkom ove godine izazvalo nekoliko antivladinih protesta za koje je policija rekla da su ilegalni i da su prekinuli upotrebu sile.

DOXA, koja je osnovana kao studentska organizacija na višoj ekonomskoj školi u Moskvi, izvještava o studentskom životu, visokom obrazovanju, politici i nauci.

Vlasti su joj ukinule formalni status studentske organizacije 2019. godine nakon što su izrazile podršku studentima koji su učestvovali u protestima opozicije 2019. godine.

DOXA je saopćila da su njeni novinari privedeni zbog video snimka u kojem je agencija objavila da je nezakonito da univerziteti protjeruju studente zbog učestovanja u protestima za Navaljnog ranije ove godine.

– Pritisak na koji je novinarska zajednica nedavno naišla je bez presedana, ali neće nas zaustaviti. Nastavit ćemo obrađivati ono što je važno za mlade i branit ćemo njihova prava – saopćili su iz DOXA-e.

Advokat učesnika protesta i grupe za zaštitu prava rekao je da se optužbe odnose na isti krivični postupak pokrenut protiv Leonida Volkova, bliskog Navaljnovog saveznika koji se nalazi izvan Rusije.

Izvor: Reuters

About The Author