Pripadnici FMUP-a dolazili na vrata Ahmetašević da joj uruče poziv

Iz Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova rečeno joj je da pripadnici FMUP-a nemaju običaj nositi na vrata pozive i da je to vrlo neobična situacija

Pripadnici FMUP-a dolazili na vrata Ahmetašević da joj uruče poziv

Dvojica policajaca koji su se predstavili kao uposlenici Federalnog MUP-a na vrata porodičnog stana novinarke i aktivistkinje Nidžare Ahmetašević donijeli su poziv da bu de svjedok u nekoj istrazi, napisala je ona na svom Facebook profilu.

Kako je navela u stanu su bili njeni roditelji  kojima nisu željeli uručiti poziv te su insistirali da Nidžari poziv lično uruče zahtijevajući od njenih roditelja da im kažu gdje se ona nalazi.

– U tom insistiranju su natjerali moju mamu da me nazove s kućnog telefona koji je onda uzeo jedan od policajaca (nije mi se predstavio), da bi mi tražio da mu kažem gdje sam kako bi on, navodno, došao da mi donese taj poziv – napisala je Ahmetašević.

Upitala ga je zašto je tu policija i o čemu se radi, ali on je rekao da o tome ne može razgovarati jer ne može znati s kim razgovara! Na insistiranje Ahmetašević da joj se predstavi spustio joj je slušalicu.

– Obratila sam se odmah nakon toga FMUP-u, unutrašnjoj kontroli, koji su mi, nakon provjere, rekli da je riječ o inspektoru Podiću i da ga mogu nazvati ako želim. Ne želim, naravno – kazala je.

Međutim, Ahmetašević je kontaktirala Kabinet federalnog ministra unutrašnjih poslova gdje su joj kazali da pripadnici FMUP-a nemaju običaj nositi na vrata pozive i da je to vrlo neobična situacija te su joj savjetovali da bi najbolje bilo da razgovara s federalnom Upravom policije i Ensarom Koromanom.

– Nisam to uradila, niti ću jer svaki sljedeći korak znaci još više frustracija za mene. Ne znam šta se dešava, ali ovo osjećam kao dodatni pritisak na mene koji dolazi od policije. Roditelji su im rekli da poziv pošalju postom, što je uobičajeno, pa se nadamo da će to i uraditi – dodala je.

Kako ne navela za žalbe koje bi eventualno pisala FMUP-u, unaprijed zna poučena iskustvom, da neće uroditi plodom niti koga interesiraju nego će, kaže, samo biti iskorištene na neki način protiv nje te je naglasila da je za nju i dalje jedina zaštita javnost.

Novinarku i aktivistkinju Nidžaru Ahmetašević prije mjesec dana u sarajevskom naselju Grbavica uhapsila je policija zbog, kako su tada naveli, narušavanja javnog reda i mira i ponavljanja činjenja djela.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka i aktivistica, posebno aktivna u oblasti ljudskih prava, i zaštiti prava ljudi u pokretu. Ranije je bila saslušana ili prijavljivana zbog svog rada, a odnedavno je zbog toga pod zaštitom Front Line Defendersa.

About The Author