Albanski parlament usvojio sporne medijske zakone

Zakoni predviđaju visoke kazne online medijima i dodatna ovlaštenja državnim nadzornim agencijama

Albanski parlament usvojio sporne medijske zakone

Albanski parlament usvojio je “paket zakona za sprečavanje klevete”, kojim su predviđene visoke kazne online medijima i dodatna ovlaštenja državnim nadzornim agencijama.

Paket je usvojen uprkos protestima 15 albanskih novinarskih udruženja i nevladinih organizacija, koji su pozvali parlament da odbaci nove, od Vlade predložene zakone, ističući da će oni narušiti slobodu izražavanja i slobodu medija te da su u suprotnosti s međunarodnim principima.

Premijer Edi Rama je rekao da je cilj usvajanja dva nova zakona borba protiv lažnih vijesti i da su oni u potpunosti u skladu s međunarodnim standardima.

– Cilj nam je da postavimo standarde tako da se poštuju ljudska prava – kazao je Rama, dodajući da je Vlada blisko sarađivala sa OSCE-om u izradi nacrta zakona.

Predstavnik OSCE-a za medijske slobode Harlem Désir kazao je da na nacrtu zakona treba još da se radi kako bi se smanjila visina mogućih kazni za objavljivanje navodnih lažnih vijesti, s obzirom na to da je predviđena visina kazni i do 16.000 eura.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović naglasila je novousvojeni paket zakona za sprečavanje kleveta hitno treba unaprijediti s obzirom na to da nekoliko odredbi nije u skladu s međunarodnim i evropskim standardima poštovanja ljudskih prava i medijskih sloboda.

Zakonom je predviđeno da svi online mediji budu registrirani, a dvjema javnim agencijama daje se ovlaštenje da izreknu visoke kazne za neregistrirane medije.

Mijatović je izrazila zabrinutost i zbog “diskrecionog prava” koje se daje tim agencijama koje mogu da izreknu visoke kazne i da blokiraju medijske stranice bez sudskog naloga, kao i zbog uvođenja nadzora države nad online medijima.

Deseci novinara protestirali su ispred zgrade Parlamenta Albanije dok su zastupnici raspravljali o “paketu mjera za klevete”. Petnaest novinarskih i organizacija civilnog društva pozvalo je zastupnike da odbace vladinu legislativu.

Predloženi paket privukao je i kritike organizacija izvan Albanije koje su navele da ne ispunjava međunarodne standarde za medijska prava.

Vlada Albanije pod pritiskom je izmijenila neke odredbe koje su bile u izvornom nacrtu, uključujući one prema kojima je potrebna registracija internetskih stranica.

Izvor: Al Jazeera

About The Author