Nas i Rusa 300 miliona

Na svjesno i namjerno obmanjivanje gledalaca treba ukazivati da ne postane normalno

Nas i Rusa 300 miliona

 

Neki dan, tačnije 30. aprila, na sajtu Radio-televizije Republike Srpske naletjeh na vijest „Pogledajte kako su svjetski mediji prenijeli obraćanje Cvijanovićeve na sjednici SB UN (FOTO)”

 

 

Naravno da sam kliknuo na vijest RTRS-a da pročitam reakcije svjetskih medija i imam šta vidjeti: Javni servis se poziva samo na dva medija – “RT Balkan” i “Sputnjik”.

Oba dolaze iz Rusije i, sasvim očekivano, bliska su ruskim vlastima.

Da li moram da vas napomenem da se u oba medija govori afirmativno o govoru članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Šta iz ovoga možemo zaključiti?

Možemo zaključiti dvije stvari:

1.     da Radio-televizija Republike Srpske građane tretira kao debile,

2.     da je Radio-televiziju Republike Srpske baš briga što svoje građane tretira kao debile.

Kažu da u ovom trenutku u svijetu, tj., u Ujedinjenim nacijama postoje 193 države, a u njima ko zna koliko medija, ali to ne smeta RTRS-u da metne ovaj naslov. Izgleda da američki, kineski, turski, indijski, brazilski, njemački, grčki, britanski, mađarski, španski, bjeloruski mediji nisu izvještavali o “epohalnom” govoru Željke Cvijanović ili nisu izvještavali kako treba. Svesti “svjetske medije” na dva medija iz jedne Srbima naklonjene zemlje je pokazatelj šta ovaj “medij” misli o inteligenciji svojih čitalaca, slušalaca i gledalaca.

Ono što mnogo više zabrinjava je činjenica da svaki novinar u RTRS-u zna da je ovo svjesno i namjerno napravljeno s ciljem obmanjivanja njihovih korisnika i da nikome ne pada na pamet da se izvini zbog toga, a kamoli da nekoga sankcionišu ili promijene uređivačku politiku. Njihov cilj nije da informišu građane već da manipulišu informacijama u skladu s interesima vlasti u Republici Srpskoj.

Naravno, ne ponaša se RTRS ovako od juče, to traje godinama i zato ovaj tekst izgleda kao potpuno besmislen i nevažan. Barem kada se radi o uticaju na uređivačku politiku ovog javnog servisa i ponašanje njegovih novinara, ali s druge strane, smatram da je veoma važno da se stalno ukazuje na sve njihove bezobrazluke i da ne pristanemo da to postane normalno.

 

About The Author