Borba za interpretaciju rata: Obezglavljene bebe i napad na bolnicu

Nepotvrđeni izraelski izvještaji da je Hamas odsijecao glave bebama brzo su se proširili medijima kao da ih je bilo nemoguće provjeriti prije objavljivanja

Borba za interpretaciju rata: Obezglavljene bebe i napad na bolnicu
Foto: Hosny Salah/Pixabay

„Čisto zlo“ sintagma je koju je u nekoliko navrata u svom javnom govoru koristio američki predsjednik da opiše Hamasov napad na kibuc Kfar Aza.

Naglašavajući više puta da Sjedinjene Američke Države stoje uz Izrael, Biden je dao i detalje o dešavanjima u ovom mjestu na granici s Gazom, pa je tako kazao da su „iskasapljena tijela roditelja dok su čuvali svoju djecu“, te da je dobio „izvještaje o tome da su ubijane i bebe“.

Nakon toga, „zvaničnik Bidenove administracije rekao je za CNN da ni Biden ni administracija nisu vidjeli slike ili potvrdili izvještaje o djeci ili novorođenčadima koje je Hamas iskasapio“.

Nepotvrđeno, ali umreženo i umnoženo

Ova vijest koju je prvobitno objavila novinarka izraelske medijske kuće i24news Nicole Zadek još uvijek je dostupna na ovom informativnom portalu, a na nalogu i24news na mreži X pogledalo ju je više od 28 miliona korisnika.

U jednom videu s novinarkom razgovara David Ben Zion, zamjenik komandanta jedinice 71 IDF-a (The Israel Defence Forces). David Ben Zion opisan je na Anadoliji i Al Jazeeri kao „ekstremista koji je ranije ove godine pozvao na ‘brisanje čitavih palestinskih sela’“.

Gotovo desetak britanskih novina – uključujući The Times, Metro, The Daily Express, The Scotsman i Financial Times – objavilo je priče na svojim naslovnim stranicama u srijedu, citirajući tvrdnje i24news“.  Neke naslovnice s ovom dezinformacijom još uvijek se mogu pronaći online.

Vijest s navodima o „40 beba koje su Hamasovi borci iskasapili“ ostala je dostupna i na brojnim drugim svjetskim medijima kao što su  Express UK, New York Post, The Sun, Fox News, NBC Montana, The Times of India i regionalnim medijima poput portala Blic.rs, 24sata.hr, Srpskacafe.com. Na stranicama nekih medija informacija i24news ostala je dostupna, ali je napisano i da nije potvrđena.

Nakon što je agencija Anadolija objavila da „izraelska vojska nije mogla potvrditi navode da su pripadnici Hamasa zaklali bebe“, korisnici mreže X pozvali su i24news da ispravi neprovjerene navode, ali to nije učinjeno.

Na činjenicu da niko nije potvrdio informacije ukazali su i The Intercept, NBC news, SKY news, CNN, Daily Expess US, Reuters

Za NBC, Marc Owen Jones, vanredni profesor studija Bliskog Istoka na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa u Kataru, kazao je da su „priče o bebama vrlo emotivne“.

„Historijski gledano, to su priče koje se mogu iskoristiti za racionalizaciju vrlo brutalnog odgovora.“

Navode o „40 zaklanih beba“ demantirali su i sa portala za provjeru vjerodostojnosti informacija Factcheck.org.

„Narator snimka kaže da ‘nisu pruženi dokazi’ za viralnu tvrdnju da je Hamas ‘odsjekao glave 40 beba’. To je istina.“

O posljedicama i kontekstu prenošenja ove dezinformacije opširno je pisao i profesor komunikologije Univerziteta u Washingtonu Lawrence Pintak.

„Zapadne novinske organizacije brzo su prihvatile nepotvrđene izraelske izvještaje da je Hamas odsijecao glave bebama – tvrdnju koja je postala toliko prihvaćena da ju je spomenuo i predsjednik Biden, prije nego što su je Bijela kuća i izraelska vlada povukle.“

Lažne vijesti kao oružje

Kasno popodne 17. 10. 2023. Al Jazeera se oglasila viješću  „Stotine žrtava u izraelskom napadu na bolnicu u Gazi“. U ovom napadu ubijeno je više od „500 Palestinaca“ – kazalo je Ministarstvo zdravstva Palestine.

BBC je, također, objavio informaciju da je oko 500 osoba ubijeno, pozivajući se na Ministarstvo zdravstva Palestine, a također navode da još uvijek istražuju ko je odgovoran za bombardovanje bolnice.

CNN je, pak, pisao da je ubijeno „200 do 300 osoba“, pozivajući se na isti izvor. Već 19. oktobra Američka obavještajna agencija objavila je da je broj ubijenih od 100 do 300 osoba, ne navodeći iz kojih izvora su dobili ovu informaciju koju su mediji prenijeli.

Izraelske vlasti negirale su napad kazavši „da bolnica nije meta IDF-a“. Za napad su optužili grupu „Islamski džihad“, koja je optužbe „odbila“.

Oni koji su ubili našu djecu sada ubijaju svoju“, kazao je izraelski premijer, a njegove tvrdnje podržao je američki predsjednik, koji je, ovaj put opreznije, kazao da su „‘drugi’, a ne Izrael, vjerovatno odgovorni za bombaški napad u Gazi“.

Kasnije 18. 10. „glasnogovornica Bijele kuće kazala je da su po trenutnoj američkoj procjeni, ‘baziranoj na snimcima iz zraka, presretanjima i open source informacijma’ utvrdili da Izrael nije odgovoran za eksploziju kod bolnice Al-Ahli u Gazi“.

I drugi mediji prenose izraelsko tumačenje uz napomenu da njihov medij ne može potvrditi vjerodostojnost navoda koje iznose pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (BBC, CNN, The Washington Post). Izvori su uglavnom izraelski zvaničnici i predstavnici IDF-a.

U međuvremenu, nove dezinformacije razvodnile su priču o odgovornima za napad na bolnicu. Najprije je novinarka Al Jazeere English Laila Al-Arian objavila post na mreži X kojim je upozorila da se jedna osoba lažno predstavlja kao zaposlenica Al Jazeere i tvrdi da je dopisnica iz Gaze, te da je vidjela da je bolnica pogođena „raketom Hamasa“.

Potom su iz IDF-a objavili audio presretnutog razgovora dvojice pripadnika Hamasa koji, navodno, razgovaraju o tome da je projektil koji je pao na bolnicu ispalila grupa Palestinski islamski džihad, ali vjerodostojnost ovog snimka niko nije potvrdio, uključujući ni neke medije koji aktivno prate najnovija dešavanja o odgovornosti za bombardovanje bolnice kao što su BBC, CNN, Sky News, The Financial Times, The Guardian. Pojedini mediji kao što su DailyMail, New York Post, Voice of America prenijeli su informaciju o audiosnimku ne objasnivši da vjerodostojnost nije potvrđena.

Kako vrijeme prolazi, sve je manje novih informacija o napadu na bolnicu. BBC objašnjava da još uvijek nema dovoljno provjerenih informacija da bi se izveo zaključak, a mišljenja koja dobijaju od eksperata su oprečna.

„Činilo se da je došlo do nedosljednosti u izraelskom brifingu u pogledu toga odakle je ispaljena raketa za koju su vjerovali da je izazvala eksploziju. Portparol je rekao da je pucano sa obližnjeg groblja – a pored bolnice postoji groblje. Ali mapa koju je prikazao portparol pokazivala je mjesto lansiranja koje je bilo udaljeno više. Tamo nismo uspjeli locirati groblje“, navode sa portala ovog medija.

Na Al Jazeeri su, pak, izvijestili da je njihov „digitalni tim“ „utvrdio činjenice“ i navode da „tim za digitalna istraživanja Al Jazeere nije našao nikakve osnove za tvrdnju izraelske vojske da je eksplozija u bolnici Al-Ahli uzrokovana neuspjelim lansiranjem rakete“.

Očigledno da se puna istina o napadu na bolnicu ne može saznati bez nepristrasne analize nezavisnog tima stručnjaka, a takva istraga sada je nemoguća jer Izrael ne dozvoljava ulazak bilo kome u Gazu.

About The Author