U Londonu naslikano devet murala na kojima su palestinski novinari i liječnici

London je bio svjedok nekih od najvećih evropskih propalestinskih protesta od oktobra

U Londonu naslikano devet murala na kojima su palestinski novinari i liječnici
A mural of Palestinian journalist Plestia Alaqad in London painted by Ed Hicks. (Creative Debuts)

 

Ulice su istočnom Londonu postale su platno za umjetničko izražavanje solidarnost s palestinskim narodom. Najnoviji dodatak je projekt “Heroji Palestine”, kolekcija od devet murala grafita koji slave otpornost radnika u Gazi.

Pokrenut od strane umjetničke platforme Creative Debuts u januaru, murali su posvećeni novinarima. Među njima su Motaz Azaiza, Wael Dahdouh, Plestia Al-Aqad, Bisan Owda, Hind Khoudary i Doaa Al-Baz.

Novinari, koji riskiraju svoje živote kako bi dokumentirali izraelsko bombardiranje i vojnu invaziju na Gazu, odigrali su ključnu ulogu u humaniziranju Palestinaca. Putem platformi poput Instagrama, izgradili su duboke veze s globalnom publikom, skrećući pažnju na smrt i razaranje koje je donio rat.

Projekt vođen zajednicom zaokupio je pažnju i lokalne zajednice i globalne publike, a osnivač Creative Debuts Calum Hall za Arab News je kazao da su “što se tiče društvenih medija, murali daleko najangažiraniji komadi koje smo ikada napravili.”

Nakon početnog uspjeha kampanje, Creative Debuts proširio je svoj projekt u februaru dajući počast liječnicima u Gazi. Hall kaže da murali, koje su vidjeli u Gazi putem društvenih medija, također služe za jačanje morala.

U međuvremenu, Hall je zagovarao korištenje ulične umjetnosti kao oblika aktivizma, kanala za dijalog i alata za povezivanje zajednica, dodajući da je ulična umjetnost za ljude i da je to najpristupačnija umjetnička forma koja bi trebala prikazivati šta se događa u društvu.

– Svi to vole, fotografirati, baviti se time. Ali to je oblik pobune, to je oblik aktivizma sam po sebi i to je savršen način za nas da pokrenemo ovu kampanju – kazao je.

Izraelski brutalni rat protiv Gaze, koji traje već šesti mjesec, ubio je gotovo 30.000 ljudi, od kojih su većina žene i djeca. Od 15. februara, YouGov anketa pokazuje da 66 posto Britanaca želi prestanak izraelskog rata.

Međutim, vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije pozvala na trenutni prekid vatre, niti je zaustavila transfer oružja Izraelu zbog zabrinutosti da bi ono moglo biti korišteno za počinjenje “ratnih zločina” protiv Palestinaca.

London je bio svjedok nekih od najvećih evropskih propalestinskih protesta od oktobra, s redovnim okupljanima subotom, koji privlače stotine hiljada ljudi.

Izvor: ArabNews

About The Author