Parlament FBiH više od 10 godina nije imenovao članove Upravnog odbora RTV FBiH

Predstavnici međunarodne zajednice ponovili zabrinutost zbog neimenovanja Odbora Sistema

Parlament FBiH više od 10 godina nije imenovao članove Upravnog odbora RTV FBiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i šef misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler uputili su pismo Parlamentu Federacije BiH u kojem traže što brže imenovanje Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV).

U pismu su ponovili zabrinutost zbog kašnjenja pravila o imenovanju Upravnog odbora RTVFBiH, imajući u vidu važnu ulogu javnih emitera u osiguravanju nezavisnog i uravnoteženog informativnog i obrazovnog programa, kao i ravnoteže komercijalnim i medijima kojima upravljaju politike.

Podsjetili su da je Zakonom o Javnom RTV sistemu (PBS) BiH uspostavljen javni emiterski sistem koji se sastoji od tri javna RTV servisa i to: Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i RTVFBiH kao i Odbor za radiotelevizijski sistem BiH (Odbor Sistema) radi povećanja efikasnosti JRTV BiH u ispunjenju njegovih obaveza.

Dodaju da zakon na državnom nivou dalje propisuje da se Odbor Sistema sastoji od 12 članova, tj. po četiri člana upravnih odbora svakog javnog RTV servisa.

– Istovremeno, Zakon o Javnom servisu FBiH regulira imenovanje Upravnog odbora čiji članovi postaju članovi Odbora Sistema. Više od deset godina Parlament Federacije BiH, zanemarujući svoje obaveze, nije imenovao članove Upravnog odbora RTVFBiH – dodaje se u pismu.

Napominju da prema članu 65. stav 4, prvobitno imenovanje četiri člana Upravnog odbora treba izvršiti istovremeno, na mandate različitog trajanja, čime bi se uspostavio mehanizam stepenovanih imenovanja.

– Nakon ovih prvobitnih imenovanja, Zakon FBiH propisuje četverogodišnje mandate za članove Upravnog odbora. Imenovanja moraju biti provedena na otvoren, pošten i transparentan način, koji je u skladu s relevantnim zakonima i propisima. Imajući u vidu da članovi Upravnog odbora FBiH nisu imenovani, potrebno je da Parlament FBiH izvrši istovremena imenovanja s različitim trajanjem mandata – istakli su u pismu.

Konkretno, zaključuju potpisnici pisma, imenovanje po jednog člana Upravnog odbora svake godine, u ovom trenutku, bi ukazivao na daljnje manipuliranje ili čak mijenjanje principa Zakona o Javnom servisu FBiH i omogućilo bi se ovom tijelu da bude kompletirano i funkcionalno tek za tri ili četiri godine od sadašnjeg trenutka.

– Stoga bi donošenje četiri uzastopna godišnja imenovanja na način koji nije u skladu sa Zakonom FBiH dodatno odgodilo pravilno funkcioniranje ovog tijela. S obzirom na navedeno, pozivamo Vas da imenujete članove Upravnog odbora RTVFBiH, u skladu s važećim zakonskim propisima – zaključuje se u pismu.

Izvor: Klix

About The Author