Prvi izvještaj o monitoringu medija

Prvi izvještaj o monitoringu medija za vrijeme izbora predstavljen je u Sarajevu od strane udruženja BH novinari. Generalna tajnica udruženja, Borka Rudić rekla je da ovaj izvještaj pokazuje smanjen broj medijskih sadržaja o izborima u odnosu na izbore od prije četiri godine. Istakla je da se u pojedinim medijima daje i previše prostora nekim kandidatima […]

Prvi izvještaj o monitoringu medija

Prvi izvještaj o monitoringu medija za vrijeme izbora predstavljen je u Sarajevu od strane udruženja BH novinari. Generalna tajnica udruženja, Borka Rudić rekla je da ovaj izvještaj pokazuje smanjen broj medijskih sadržaja o izborima u odnosu na izbore od prije četiri godine. Istakla je da se u pojedinim medijima daje i previše prostora nekim kandidatima da govore što žele bez pravih debata i sučeljavanja, dok neki čak nemaju nikakvog sadržaja o izborima.

Saradnica za monitoring medija profesorica sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Lejla Turčilo istakla je kako postoje velike razlike među medijima tijekom izvještavanja te i u njihovom stepenu profesionalizma.

Dodaje da je u dvije sedmice pregledano ukupno 6542 medijska sadržaja u štampi, portalima i televiziji. Od ovog broja o izborima  objavljeno je 1538 sadržaja, dakle 23,50% odnosilo se na izbore. U prve dvije predizborne sedmice ukupno je zabilježeno 230 primjera nepriličnog govora, odnosno 14,95% od ukupnog broja medijskih sadržaja koji su monitorisani.

Opširnije čitajte na bh.novinari.ba

About The Author