Zaštitni prsluci i maske: Novinari se pripremaju za Dan inauguracije

Pandemija koronavirusa već je stvorila prepreke za izvještavanje, a novinari, producenti i snimatelji na terenu imat će i druge izazove

Zaštitni prsluci i maske: Novinari se pripremaju za Dan inauguracije

Ured Los Angeles Timesa iz Washingtona i druge redakcije podijelile su zaštitnu opremu i održale sigurnosne treninge kako bi pripremili novinare za dan kada će biti upriličena inauguracija novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena.

Kako piše CNN, protesti i demonstracije oko svečanosti u Washingtonu nisu novina, ali nakon nereda 6. januara, novinari se pripremaju za još jedne nasilne demonstracije.

FBI je dobio informacije koje ukazuju na to da se “planiraju oružani protesti” u svih 50 saveznih država i u Washingtonu u danima prije Bidenove inauguracije. Pentagon je ovlastio 25.000 pripadnika Nacionalne garde za rad na osiguranju na dan inauguracije.

U danima nakon upada u Kapitol, vlasti i mediji otkrili su detalje koji daju sliku još nasilnijeg napada od onoga što su gledaoci tog dana vidjeli. Među slikama koje su se pojavile sljedećih dana nalaze se i one na kojima se vidi kako rulja napada novinare koji su bili tamo.

Najmanje devet novinara fizički je napadnuto, najmanje pet novinara je uhapšeno, a najmanje četvorici je oštećena oprema dok su pratili proteste, kazala Poynteru urednica američkog Press Freedom Trackera Kirstin McCudden.

Izvještavanje sa inauguracije je “vrlo predvidljivo”, kazala je Tracy Grant, 27-godišnja veteranka Washington Posta, gdje je glavna urednica. Kako je definirano američkim Ustavom, tranzicija se događa u podne 20. januara, ali drugi detalji oko inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris nisu sigurni.

– Sve stvari koje su vrlo normirane i svečane su u zraku. Ništa u vezi s tim nije bilo predvidljivo, pa smo spremni da se stvari promijene u posljednjem trenutku – kaže Grant.

Pandemija koronavirusa već je stvorila prepreke za izvještavanje, a novinari, producenti i snimatelji na terenu i dalje će se suočavati s tim, ali i drugim izazovima i strepnjama na Dan inauguracije.

Medijske organizacije nedavno su poslale savjete i smjernice novinarima. Udruženje za elektronske i digitalne medije (RTDNA) pokrenulo je centar za obuku novinara o izvještavanju na etički i siguran način tokom protesta.

– Ovo je najopasnije vrijeme za novinare na terenu u modernoj historiji SAD-a – istaknuo je izvršni direktor RTDNA-a Dan Shelley za CNN.

Gannett (GCI), najveći američki novinski konglomerat koji izdaje USA Today, The Detroit Free Press, Republika Arizona i stotine drugih lokalnih novina, bio je domaćin nekoliko treninga i tribina tokom prošle sedmice.

Više od 3.000 novinara Gannetta slušalo je panel prošle srijede na kojem su novinari koji su izvještavali o protestima na Kapitolu podijelili svoja iskustva.

Redakcije imaju novinare koji rade u timovima, tako da niko nije sam na terenu. Neki zapošljavaju i osiguranje.

– Rizično je izlaziti, ali rizičnije je ne izlaziti. Rizičnije je pustiti da se dezinformacije šire. Dakle, spremni smo i oprezno ćemo raditi svoj posao – kazala je glavna urednica USA Todaya Nicole Carroll.

Izvor: CNN

About The Author