Najmanje šest palestinskih novinara ubijeno u izraelskom bombardiranju Gaze

Novinari koji izvještavaju iz Gaze i Izraela ne bi trebali biti meta

Najmanje šest palestinskih novinara ubijeno u izraelskom bombardiranju Gaze
Foto: Ilustracija

Najmanje šest palestinskih novinara ubijeno je u nekoliko dana, tokom izraelskog kontinuiranog granatiranja opkoljenog pojasa Gaze, objavile su medijske mreže i nadzornici slobode medija.

Novinar Saeed al-Taweel, glavni urednik web stranice Al-Khamsa News, i još dvoje novinara ubijeni su rano u utorak dok su snimali zgradu koju će Izrael uskoro bombardirati u gradu Gazi.

– Nažalost, upravo su poslali upozorenje zgradi Hiji da će biti bombardirana. Područje je u potpunosti evakuirano. Žene, muškarci, starci, djeca potpuno su pobjegli iz tog područja – rekao je al-Taweel u svojim posljednjim riječima, nedugo prije nego što je ubijen.

Al-Taweel, Mohammed Subh i Hisham Alnwajha stajali su na sigurnoj udaljenosti, stotinama metara od navedene mete. No zračni napad je umjesto toga pogodio drugu zgradu, mnogo bližu njima. Ekipa je nosila pancirne prsluke i kacige čime se jasno identificirala kao novinari.

Sahrane Subha i al-Taweela upriličene su nekoliko sati kasnije u bolnici u gradu Gazi. Kao počast njihovom radu, na njihova tijela koja su bila prekrivena bijelim plahtama, stavljeni su šljemovi koje nose medijski djelatnici.

Dva druga novinara, Ibrahim Mohammad Lafi i Mohammad Jarghoun, ubijeni su iz vatrenog oružja dok su izvještavali u subotu, prema palestinskoj grupi za slobodu medija MADA i Journalist Support Committee (JSC), neprofitnoj organizaciji koja nadzire medijska prava na Bliskom istoku.

Lafi, fotograf za Ain Media, bio je na prijelazu Beit Hanoon u Pojasu Gaze, Izraelcima poznatom kao Erez, dok su Izrael i Hamas ušli u novi ciklus eskalacije nasilja. Jarghoun, novinar Smart Media, bio je istočno od grada Rafaha u južnom Pojasu Gaze.

U međuvremenu, slobodni novinar Mohammad el-Salhi ubijen je na granici istočno od izbjegličkog kampa Bureij u središnjem pojasu Gaze, izvijestio je u subotu Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Dva palestinska fotografa, Nidal al-Wahidi s kanala Al-Najah i Haitham Abdelwahid iz agencije Ain Media, vode se kao nestali od subote. Ibrahim Qanan, dopisnik kanala Al-Ghad, ozlijeđen je od gelera u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, objavila je MADA.

Palestinska grupa osudila je “upornost izraelskih okupacijskih snaga u činjenju ozbiljnijih zločina i napada na novinare i medijske kuće u Palestini”.

Sherif Mansour iz CPJ-a pozvao je sve strane u sukobu da imaju na umu da su novinari civili i da ne bi trebali biti meta. Tačno izvještavanje ključno je tokom razdoblja krize, a mediji imaju ključnu ulogu u donošenju vijesti iz Gaze i Izraela u svijet.

Izraelsko granatiranje također je uništilo domove Ramija al-Sharafija, direktora radija Zaman, i voditelja Al-Quds Today Basila Khair al-Dina, izvijestila je MADA. Medijski uredi, uključujući sjedište novina Al-Ayyam u Palestinskom tornju, Fadel Shanaa Foundation, Shehab Agency i Gaza FM Radio također su pogođeni.

Organizacija je pozvala na okončanje “nekažnjivosti” koju uživaju izraelske vlasti kao “jedini ključ za zaustavljanje ubistava novinara i napada usmjerenih na slobode i medijske kuće u Palestini”.

Medijski radnici također su navodno bili meta vlasti u Izraelu. Prema CPJ-u, u subotu je televizijska ekipa za privatni Sky News Arabia rekla da ih je izraelska policija napala i oštetila opremu u južnom gradu Ashkelonu.

Dopisnik kanala, Firas Lutfi, rekao je da je izraelska policija uperila puške u njegovu glavu, natjerala ga da skine odjeću, oduzela telefone timu i natjerala ih da napuste područje pod policijskom pratnjom.

Tokom 22 godine CPJ je dokumentirao najmanje 20 ubistava novinara od strane pripadnika izraelske vojske.

Izvor: Al Jazeera

About The Author