RTRS I BNTV: Lijekovi ne mogu biti jeftiniji jer je to iniciralo političko Sarajevo

Uzaludna je bila inicijativa fondova zdravstva o smanjenju stope PDV-a na lijekove sa 17 na pet posto. Za SNSD-ove kadrove inicijativa je neprihvatljiva jer dolazi iz glavnog grada

RTRS I BNTV: Lijekovi ne mogu biti jeftiniji jer je to iniciralo političko Sarajevo
Foto: RTRS

RTRS: Otuđeni od građana i njihovih interesa

  1. – 9. oktobar 2023.

KAKO NE IZVJEŠTAVATI PROFESIONALNO: Dokoni i obijesni građani banjalučkog naselja Lazarevo (Budžak) nemaju drugog posla nego da protestuju i neutemeljeno kleveću poslovodstvo Livnice Jelšingrad smatrajući da su odgovorni za emisiju štetnih gasova iz svojih postrojenja. Slijedom toga, direktor Livnice protiv njih će podnijeti krivične prijave. U najkraćem, to je sadržaj izvještaja emitovanog četvrtog oktobra u kojem se gledateljima prezentiraju izjave rukovodstva Livnice i Ministarstva za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS. Poziva se tu i na inspekcijske nadzore te iznose tvrdnje da su svi uočeni propusti na filterima za prečišćavanje gasova uklonjeni. Dokumenti o inspekcijskom nadzoru koji su u posjedu građana i upute inspekcije građanima da će djelovati tek kada se upuste u sudski spor nisu emitovane. Ali to je RTRS, otuđen od građana i njihovih interesa.

PROTIV PODUZETNIKA, ZA STRANKU: Od građana je otuđena i vlast, uz koju bezrezervno stoje urednice informativnog programa i Dnevnika 2 Nada Veletić i Sandra Zrnić. Stoga je bez propitivanja za realne potrebe i interese građana, a riječ je o malim poduzetnicima u cijeloj BiH, donesen izvještaj da su delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH blokirali donošenje izmjena Zakona o PDV-u kojim bi se granica za ulazak u sistem PDV-a podigla sa 50 na 100 hiljada KM. Od emitovanja niza izjava SNSD-ovih delegata da je prioritet svih prioriteta novi zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija, evidentno nije bilo vremena pitati male poduzetnike šta bi za njih ne samo u materijalnom pogledu nego i zbog mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta značilo podizanje granice za ulazak u sistem PDV-a.

VLADO PROTIV DRAŠKA: Dok građani svakodnevno svjedoče nemaru prema pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a zaposleni u toj ustanovi protestuju zbog niskih plata, direktor UKC-a i predsjednik banjalučkog gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić ili o trošku građana dva dana slavi svoj rođendan ili prikuplja potpise za opoziv gradonačelnika Banjaluke. Jedini mu je problem, a i dokaz da problema ima i u SNSD-u, Milorad Dodik, koji javno poručuje da je potrebno procijeniti svrsishodnost inicijative za opoziv Draška Stanivukovića da se, kako je naveo, „ne bi ponovio bijeljinski scenario“.

Izdvojeno

RTRS je najgledanija medijska kuća u Republici Srpskoj, građani najviše vjeruju RTRS-u, najveći broj njih daje podršku SNSD-u, a optimizam u bolje sutra se širi na sve strane. Ovo su podaci istraživanja (za čije potrebe provedenog – nije navedeno) agencije Metrics. Saopšteno je to u Dnevniku četvrtog oktobra. Uzorak je 1.200 ispitanika, od kojih je najveći broj penzionera i radnika u privatnom sektoru. Ako je sve navedeno tačno, kako je onda istovremeno moguće da je unatrag dvije godine BNTV u ukupnom šeru najgledanija TV kuća u RS-u, da njihov Dnevnik 2 ima veći šer nego dnevnici RTRS-a i ATV-a zajedno. Odnosno, ko javnost obmanjuje? Prema istraživanju Agencije za mjerenje gledanosti TV stanica u BiH Audience measurement, konkretno za septembar 2022. godine, a na što se odnosi i istraživanje Metricsa, šer Dnevnika BNTV-a iznosio je 34,82 posto, RTRS-a 16,72 posto, a ATV-a 10,72 posto.

Ocjena: 2, isključivo zbog izvještavanja o sukobu Izraela i Palestine

 

BNTV: Istina o protestima koju nećete vidjeti na RTRS-u

  1. – 9. oktobar 2023.

A SAD PRAVI IZVJEŠTAJ: Protest građana banjalučkog naselja Lazarevo (Budžak) jedan je od izvještaja emitovanih u Dnevniku trećeg oktobra. No za razliku od RTRS-a, gledateljima su ponuđene izjave okupljenih stanovnika koji su svjedočili o kontinuitetu ispuštanja, kako tvrde, štetnih gasova iz Livnice Jelšingrad, ali i brojna dokumentacija koja ukazuje na to da nadležni inspekcijski organi kako Banjaluke tako i RS-a ne žele u najmanju ruku da se miješaju u svoj posao i time ne čine ništa da se utvrdi da li su gasovi koji se ispuštaju u okolinu štetni po zdravlje građana i šta se spaljuje u pećima Livnice.

KLIZIŠTA I INFRASTRUKTURA: U još težoj situaciji su mještani više sela u okolini Rudnika i termoelektrane Ugljevik. Klizišta koja prijete da im odnesu kuće, potpuno uništena putna infrastruktura, prekid snabdijevanja vodom i električnom energijom njihova su svakodnevnica. Sve su to razlozi za njihove proteste. Umjesto traženja rješenja koja bi tim ljudima omogućila normalan život, jedino što se čini jeste prebacivanje odgovornosti lokalnih vlasti i RTIE Ugljevik s jednih na druge.

UZALUDNA INICIJATIVA: Koliko je vlast u BiH otuđena od interesa građana svjedočili smo i na primjeru uzaludne inicijative fondova zdravstva Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta o smanjenju stope PDV-a na lijekove sa 17 na pet posto. Navedeni su primjeri da jedino BiH nema nižu stopu PDV-a za lijekove, ali i izjave ministara trgovine i zdravlja RS-a Denisa Šulića i Alena Šeranića, za koje je to „političko pitanje inicirano iz Sarajeva pa kao takvo i nije u RS-u razmatrano“. Građani, njihovo zdravlje i mogućnost pristupačnosti lijekovima, evidentno, nisu bitni.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Sukob Palestine i Izraela je u dnevnicima RTRS-a barem nakratko u drugi plan potisnuo lokalne vijesti i fokusiranje na Milorada Dodika, Republiku Srpsku i njenu imovinu. Gledateljima je ponuđen širok spektar mišljenja poznavaoca stanja na Bliskom istoku o mogućim scenarijima nastavka sukoba.

BNTV donio je zbir agencijskih vijesti, izjave konzula Srbije u Jeruzalemu i ambasadora BiH u Izraelu. I potvrdio da je u novinarskom smislu potkapacitiran da donese kompleksnije izvještaje o ovakvim dešavanjima.

Ono što je zajedničko za obje medijske kuće jeste izostavljanje podsjećanja na genezu tenzija i sukoba koji traju od 1948. godine i izraelske okupacije Palestine, te godine represije prema Palestincima u pojasu Gaze.

Plus sedmice

RTRS

Iako su se zvaničnici RS-a jasno deklarisali da su na strani Izraela nakon sukoba sa Palestinom izazvanog Hamasovim granatiranjem više izraelskih gradova, u dnevnicima emitovanim 7., 8. i 9. oktobra gledatelji su dobili opširne informacije sa stavovima obje sukobljene strane, sačinjene od agencijskih vijesti, ali i stavove analitičara koji prate dešavanja na Bliskom istoku.

BNTV

Analiza koja se bavila okretanjem predsjednika RS-a Milorada Dodika „istoku“. Ključni razlog, naveli su analitičari i ekonomisti, potraga je za novim izvorima finansiranja i kreditima u Mađarskoj, Rusiji, Turskoj i na „istoku“. Koliko će u tome biti uspješna vlast RS-a, vidjet će se. Izdvajamo i podsjećanje na brojna obećanja o „velikim i malim ruskim kreditima“ koje su Milorad Dodik i Željka Cvijanović najavljivali u pravilu pred neke od izbora, a koji nikada nisu realizovani.

Minus sedmice

RTRS

Ključna politička tema kojoj su bile posvećene udarne minute dnevnika vrtila se oko „odbrane imovine“ bh. entiteta Republika Srpska. Od teze o „novoj provokaciji članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirevića „koji su predložili zakon o državnoj imovini RS-a, do nastavka organizovanja okupljanja građana pod sloganom „granica postoji“. Iz ugla RS-a, prijedlog Bećirevića i Komšića je „podrivanje Ustava BiH i antidejtonsko ponašanje“. Potom ponovo brojni srpski pravni eksperti koji tvrde da „BiH nema imovinu“, da su stoga „sarajevski mediji i političari dobili lekciju iz RS-a“, i u konačnici poruka Milorada Dodika da „Sarajevo neće dobiti ni pedalj srpske zemlje“.

BNTV

Izvještaj o odbijanju delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da glasaju za izmjene Zakona o PDV-u kojim se povećava prag za ulazak u ovaj sistem oporezivanja malih poduzetnika. Iz sadržaja koji je prezentiran gledateljima nameće se zaključak o isključivoj odgovornosti SNSD-a. Ono što se prenebjegava jeste ustrajno insistiranje opozicije u RS-u da se moraju poštovati zaključci Narodne skupštine RS da do donošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH neće predstavnici RS-a u vlasti na nivou BiH usvajati nikakve druge zakone. A na što se SNSD i poziva.

About The Author