Američki senatori pozvani da se pozabave slobodom medija tokom posjete Kini

U Kini je trenutno 114 novinara i branitelja slobode medija pritvoreno

Američki senatori pozvani da se pozabave slobodom medija tokom posjete Kini

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su dvostranačku delegaciju Senata Sjedinjenih Američkih Država koja putuje u Kinu da se pozabavi situacijom u vezi sa slobodom medija te da pojačaju pritisak na kineske vlasti kako bi ishodili oslobađanje zatvorenih novinara.

RSF je izdao preporuke u nedavnom pismu vođi većine Chucku Schumeru, senatoru Billu Cassidyju, senatoru Mikeu Crapu, senatoru Maggie Hassanu, senatoru Johnu Kennedyju i senatoru Jonu Ossoffu, poslanom uoči njihove posjete Kini.

– Posljednjih je godina kineski čelnik Xi Jinping nametnuo društveni model temeljen na kontroli informacija, dok je represija protiv nezavisnih novinara eskalirala. Pozvali smo američke senatore da održe svoju predanost rješavanju pitanja ljudskih prava s kineskim vlastima i pojačaju pritisak kako bi osigurali oslobađanje svih branitelja slobode medija koji su zatvoreni u zemlji – kazao je izvršni direktor ureda RSF-a za SAD Clayton Weimers.

Iako je sloboda medija sadržana u Ustavu Kine, režim, na čelu s generalnim sekretarom Komunističke partije Kine Xi Jinpingom, posljednjih je godina pojačao napad na novinare.

Među brojnim novinarima koji su trenutno zatvoreni u ozloglašenim kineskim zatvorima je i Zhang Zhan, koja je u pritvoru od 2020. godine zbog izvještavanja o pandemiji Covida-19 u Wuhanu. Huang Xueqin, još jedan novinar preživio je mučenje u pritvoru i nedavno mu je suđeno za “poticanje na subverziju državne vlasti”.

U Hong Kongu, osnivač Apple Dailyja Jimmy Lai suočava se s mogućom doživotnom kaznom prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti, a suđenje mu je zakazano za 18. decembra.

Strani državljani također nisu imuni na dugu ruku državne represije, kao što je pokazala otmica švedskog izdavača Guija Minhaija 2015. godine na Tajlandu, koji je kasnije osuđen na 10 godina zatvora.

Uz nametanje oštrih ograničenja slobode medija u zemlji, režim je nedavno pokušao iskoristiti svoj uticaj kako bi poremetio aktivnosti Ujedinjenih nacija usmjerene na stanje ljudskih prava u Kini i u Hong Kongu.

Kineski diplomati pozvali su na bojkot popratnog događaja Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava fokusiranog na slobodu medija u Hong Kongu, koji se održao 27. septembra u Ženevi. Ovaj poziv na bojkot rezultiralo je prisustvom brojnih ambasadora i međunarodnih medija.

Kina je na 179. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu za 2023. godine i u toj zemlji trenutno je 114 novinara i branitelja slobode medija u pritvoru što čini Kinu zemlju s najvećim brojem pritvorenih novinara.

Izvor: RSF

About The Author