CIN dobitnik međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo

Novinari CIN-a dobili su prvu nagradu za priču o nepropisnom odlaganju opasnog industrijskog otpada u Tuzli

CIN dobitnik međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo
Novinarima CIN-a Erminu Zategi i Mubareku Asaniju nagrada je uručena u Hotelu „Internacional“ u Zagrebu (Foto: CIN)

Mubarek Asani i Ermin Zatega, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), dobitnici su novinarske nagrade koju dodjeljuje „South East Europe Media Organisation“ (SEEMO) za 2019. godinu.

Asani i Zatega proglašeni su najboljim profesionalnim novinarima i dodijeljeno im je priznanje za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu za priču iz 2018. godine „Otrovni otpad pod nogama Tuzlaka“ i videopriču „Zemlja otrova“.

Nagrađena priča govori o hemijskoj industriji u Tuzli koja je godinama stvarala opasni otpad koji nije propisno odlagan. Iako ovi industrijski pogoni već dugo ne rade, otpad koji može izazvati bolesti i smrt i dalje stoji u dvorištu postrojenja, nadohvat ruke beračima željeza.

U obrazloženju žirija navedeno je da je ova priča doprinijela podizanju svijesti o ekološkim problemima u regiji, ali i na evropskom nivou. Ove godine nagrada je dodjeljivana za istraživanja o zaštiti okoliša. CIN-ovo istraživanje je proglašeno najboljim u konkurenciji 23 istraživačke priče iz 11 zemalja.

Uz novinare CIN-a nagradu je dobio i Arlis Alikaj iz Albanije, koji je proglašen najboljim mladim novinarom u 2019. godini. Priznanje za samostalni rad u istraživačkom novinarstvu dodijeljeno je Jagodi Bastalić iz Hrvatske te Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću iz Srbije za istraživanje o važnim ekološkim temama.

Dodjela nagrada je upriličena na međunarodnoj medijskoj konferenciji South East Media Forum (SEEMF) 4. novembra u Zagrebu.

Trinaesto izdanje SEEMF-a posvećeno je budućnosti javnog emitiranja i printanih medija na području jugoistočne Evrope i bavit će se temama finansiranja, nezavisnosti i novih poslovnih modela.

Na konferenciji, koja će trajati dva dana u Zagrebu učestvovat će više od 300 novinara, glavnih urednika, izvršnih direktora i vlasnika medijskih kuća te stručnjaka iz područja medija, glasnogovornika i akademika iz zemalja šire regije.

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

About The Author