YouTube blokirao i uklonio kanale ruskog RT-a

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zaprijetilo je kontramjerama njemačkim novinarima u Rusiji

YouTube blokirao i uklonio kanale ruskog RT-a
Foto: 4Liberty.eu

Video platforma YouTube blokirala je kanale ruske državne televizije RT u Njemačkoj, potvrdio je glasnogovornik YouTubea dodajući da su dva kanala uklonjena.

RT DE, stranica ruskog informativnog kanala na njemačkom jeziku, također je na svojoj web stranici izvijestila da su kanali blokirani.

Glavna urednica moskovskog RT-a Margarita Simonyan oštro je kritizirala potez YouTubea na Twitteru i nazvala situaciju “medijskim ratom”. RT je ranije bio poznat kao Russia Today.

YouTube je saopćio da je nedavno RT DE-u skrenuta pažnja da je državni medij prekršio politiku dezinformiranja o koronavirusu. RT DE-u je tada privremeno zabranjeno postavljanje video zapisa na njihov YouTube kanal.

YouTube tvrdi da je RT DE tada koristila drugi kanal i oni su to nazvali pokušajem zaobilaženja zabrane, a naveli su kao razlog blokiranja i uklanjanje njemačkih kanala RT-a.

RT sebe smatra “nepravedno optuženim” i razmatra pravne radnje protiv “proizvoljnog blokiranja”, rekao je glasnogovornik RT DE za dpa. RT DE ima oko 600.000 pretplatnika na YouTubeu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je to “informativnim napadom bez presedana počinjenim s očitim vršenjem pritiska Njemačke”, ali za to nisu dostavili dokaze.

Ministarstvo je također zaprijetilo kontramjerama njemačkim novinarima u Rusiji, ne navodeći konkretne detalje. Ministarstvo je u saopćenju navelo da su ti koraci ne samo prikladni, već i neophodni.

RT se namjerava proširiti u Njemačkoj. Planiran je TV program na njemačkom jeziku, čije se predstavljanje očekuje u decembru. Međutim, nedostaje mu dozvola za emitiranje programa.

RT se na Zapadu često kritizira kao propagandno oružje Kremlja uz obrazloženje da kanal širi teorije zavjere i dezinformacije uime ruske države.

RT u svom portfelju ima nekoliko programa na stranim jezicima. Sadržaj se distribuira putem web stranice i društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i, do sada, YouTube.

Izvor: DPA

About The Author