CIA je navodno planirala otmicu i atentat na Juliana Assangea

To su navodno planirali jer su se bojali da on namjerava pobjeći u Rusiju iz ambasade Ekvadora u Londonu

CIA je navodno planirala otmicu i atentat na Juliana Assangea

Službenici Centralne obavještajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država pod administracijom bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa planirali su otmicu i atentat na novinara i osnivača Wikileaksa Juliana Assangea dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu, otkriva novoobjavljeni izvještaj.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) ocjenjuje da ako bi se ti planovi pokazali kao istiniti to bi značilo da nijedan novinar ili izvor neće biti sigurni i to predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi medija.

Izvještaj koji je objavio Yahoo News pozivajući se na više od 30 bivših američkih dužnosnika otkriva da je CIA navodno planirala ubiti Juliana Assangea jer su se bojali da on namjerava pobjeći u Rusiju iz ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je boravio sedam godina.

Prema citiranim dužnosnicima, planovi CIA-e uključivali su “potencijalnu pucnjavu s operativcima Kremlja na londonskim ulicama, udar automobila u Assangeovo vozilo za bijeg ili pucanje u gume aviona kako bi spriječilo njegovo uzlijetanje”, kažu istražitelji.

– To će biti filmski bijeg iz zatvora – rekao je istražiteljima bivši visoki dužnosnik uprave.

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa trenutno je u zatvoru Belmarsh u Velikoj Britaniji, dok traje pravna birka za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama za hakiranje i objavljivanje na hiljade povjerljivih informacija, posebno dokumenata o ulozi SAD-a i zločinima počinjenim tokom rata u Iraku i Afganistanu, prije deset godina. Ako bude osuđen, prijeti mu kazna od 175 godina zatvora.

IFJ je više puta tražio odbacivanje optužbi protiv Assangea, prekid sudskog postupka izručenja i njegovo hitno puštanje na slobodu.

Glavni tajnik IFJ -a Anthony Bellanger naglasio je nakon objave izvještaja da ukoliko se on pokaže kao tačan to bi bacilo sjenu na cijelo nezavisno novinarstvo i oni bi još jednom dokazali da bi izručenje Assangea Sjedinjenim Državama ozbiljno ugrozilo njegov život.

Izvor: IFJ

About The Author