EU TRAŽI OD DRUŠTVENIH MREŽA VEĆE NAPORE U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

Evropska unija tražila je od društvenih mreža Facebook, Google i Twittera da intenziviraju borbu protiv dezinformacija, uoči predstojećih europskih izbora. Evropska komisija uputila je poziv kako bi bilo dobro da internetski akteri rade na ispunjavanju obećanja od prošle godine kako bi se uhvatili u koštac s lažnim vijestima na internetu. Bilo je zabrinutosti da bi […]

EU TRAŽI OD DRUŠTVENIH MREŽA VEĆE NAPORE U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA
Foto: Reuters/Yves Herman

Evropska unija tražila je od društvenih mreža Facebook, Google i Twittera da intenziviraju borbu protiv dezinformacija, uoči predstojećih europskih izbora.

Evropska komisija uputila je poziv kako bi bilo dobro da internetski akteri rade na ispunjavanju obećanja od prošle godine kako bi se uhvatili u koštac s lažnim vijestima na internetu.

Bilo je zabrinutosti da bi treće strane poput Rusije mogle pokušati uticati na predstojeće ankete kako bi pojačale populističke, euroskeptične stranke.

U septembru su Facebook, Google, Mozilla i Twitter potpisali kodeks ponašanja kako bi se uhvatili u koštac sa lažnim vijestima na internetu.

bhrt.ba

About The Author