Google kažnjen s 391 milion dolara

Ovo je najveća vansudska nagodba u sporu sa više saveznih država zbog ugrožavanja privatnosti u američkoj historiji

Google kažnjen s 391 milion dolara

Kompanija Google pristala je da plati 391,5 milion dolara, kako se ne bi pokrenuo sudski postupak koji je protiv nje pokrenulo 40 američkih saveznih država.

Državni tužioci su optužili Google da obmanjuje svoje korisnike u vezi s prikupljanjem podataka o njihovim lokacijama, čak i kada oni prilikom podešavanja naloga isključe opciju za praćenje lokacije, piše Fonet pozivajući se na BBC.

Kompaniji je naloženo da u budućnosti bude transparentna u vezi sa praćenjem lokacije i da razvije web stranicu na kojoj će korisnici moći tačno da vide koji podaci se prikupljaju.

Ovo je najveća vansudska nagodba u sporu sa više saveznih država zbog ugrožavanja privatnosti u američkoj historiji.

Prošlog mjeseca Google je zbog sličnih tužbi i sakupljanja podataka o lokaciji korisnika državi Arizona platio 85 miliona dolara, a kompaniju tek čega suđenje po tužbama Texasa, Indijane, Washingtona i Distrikta Columbia.

Lokacije korisnika pomažu oglašivačima prilikom targetiranja proizvoda, pa Google od reklama ostvaruje godišnji prihod od 200 milijardi dolara.

Javna tužiteljica Oregona Ellen Rosenblum, koja je vodila slučaj uime 40 država, rekla je da Google već četiri godine daje prioritet profitu u odnosu na privatnost, dodavši da to jeste lukavo, ali neprihvatljivo.

– Potrošači vjeruju da su na Googleu isključili tragač lokacije, ali kompanija uprkos tome tajno nastavlja da registrira svako njihovo pomjeranje i te podatke koriste oglašivači – tvrdi Rosenblum.

Google je najavio i promjene koje će pojednostaviti proces podešavanja naloga. Kompanija je rekla da će ponuditi detaljno objašnjenje o aktivnostima korisnika na webu i u aplikacijama, kao i da će osigurati pojednostavljena podešavanja za brisanje podataka o lokaciji.

U saopćenju navode i da će korisnicima biti dostupno „jedinstveno, sveobuhvatno informativno mjesto koje ističe ključne postavke lokacije kako bi se pomoglo ljudima da donesu informirane odluke o svojim podacima“.

Izvor: Al Jazeera

About The Author