BHRT, FTV i RTRS kažnjeni sa po 50.000 KM

Cjenovnici javnih RTV servisa pogodovali agencijama za oglašavanje u odnosu na direktne oglašivače čime su narušili tržišnu konkurenciju

BHRT, FTV i RTRS kažnjeni sa po 50.000 KM

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je da su javni emiteri BHRT, FTV i RTRS zloupotrijebili zajednički dominantan položaj na tržištu prodaje usluga televizijskog oglašavanja, te su kažnjeni sa po 50.000 KM, dok su i njihovi cjenovnici usluga oglašavanja proglašeni ništavnim.

Odlučujući po zahtjevu OBN televizije za pokretanje postupka, Konkurencijsko vijeće je u ovom slučaju sa 50.000 KM kaznilo i firmu Media Pool Sarajevo jer je utvrđeno da su javni emiteri s ovom firmom sklopili zabranjeni sporazum.

Konkurencijsko vijeće je naime utvrdilo da cjenovnici sva tri javna RTV servisa sadrže identične odredbe. Daju se povoljniji popusti agencijama za oglašavanje u odnosu na direktne oglašivače, a i procenat popusta ovisi od iznosa narudžbe.

– Prag volumena kupovine koji je definiran prema ličnim potrebama svakog kupca rezultira da za istu količinu proizvoda ili usluga različiti kupci plaćaju različite cijene iste usluge. Javni RTV servisi su putem cjenovnika propisali neobjektivne i nedozvoljene količinske popuste kao i zabranjene popuste na vjernost čime su zloupotrijebili dominantni položaj –  piše u rješenju Konkurencijskog vijeća.

Dodaje se da cjenovnici stimuliraju prodaju usluga televizijskog oglašavanja Javnih RTV servisa putem agencija za oglašavanje, dok su direktni oglašivači dovedeni u neravnopravan konkurentski položaj.

– Ovako utvrđenim različitim tretmanom u cjenovnicima, Javni RTV servisi direktno su pogodovali agencijama za oglašavanje odobravajući im visoke popuste na usluge televizijskog oglašavanja, pri tome istovremeno diskriminirajući oglašivače koji istu uslugu ugovaraju direktno, odnosno bez posredstva agencije za oglašavanje – navedeno je u rješenju.

Naglašeno je da cjenovnici kakvi su urađeni nesporno dovode do narušavanja tržišta i zdravog konkurentskog takmičenja.

Zaključeno je i da izvodi iz cjenovnika nedvojbeno dokazuju da sva tri Javna RTV servisa nude usluge na osnovu usaglašenog djelovanja (identičnih cjenovnika), što predstavlja zabranjeni sporazum između konkurenata na tržištu.

– Analizirajući strukturu prihoda Javnih RTV servisa po osnovu prihoda ostvarenog oglašavanjem putem marketinških agencija, vrlo jasno se može zaključiti da privredni subjekt Media Pool u odnosu na ostale agencije, učestvuje kao najznačajniji kupac marketinškog prostora kod sva tri Javna RTV servisa – kažu iz Konkurencijskog vijeća.

U odgovoru koji je dostavljen Konkurencijskom vijeću, privredni subjekt Media Pool navodi da za svakog pojedinačnog oglašivača koji se oglašava na Javnom servisu, Media Pool dostavlja obostrano potpisanu Izjavu o godišnjem budžetu za oglašavanje gdje su jasno i transparentno navedeni uvjeti oglašavanja, te kako se ne može govoriti o neovlaštenom zastupanju.

– Međutim, Konkurencijskom vijeću tokom trajanja cijelog postupka nije dostavljena niti jedna potpisana Izjava na koju se referira privredni subjekt Media Pool što ukazuje na zaključak da one ne postoje – između ostalog je istaknuto u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Rješenjem Konkurencijskog vijeća također je BHRT-u, FTV i RTRS-u zabranjeno svako buduće postupanje na ovakav način.

Izvor: N1

About The Author