Iran osudio dvije novinarke na zatvorsku kaznu

Lokalni mediji su javili da su od prošle godine iranske vlasti ispitale ili uhapsile više od 90 novinara

Iran osudio dvije novinarke na zatvorsku kaznu
Foto: Safejournalists.net

Dvije iranske novinarke provest će mjesec dana iza rešetaka, u okviru trogodišnje djelomično uvjetne zatvorske kazne za “zavjeru”, objavili su 3. septembra lokalni mediji.

Negin Bagheri i Elnaz Mohammadi provest će oko mjesec dana u zatvoru, kazao je njihov advokat Amir Raisian, u izjavi za reformističke dnevne novine Ham Mihan.

Kako je kazao, preostali period kazne je suspendiran u idućih pet godina.

– U tom periodu će se od njih tražiti da pohađaju tečaj ‘profesionalne etike’ i zabranjuje im se napuštanje zemlje – dodao je odvjetnik.

Raisian nije pojasnio može li se na presudu uložiti žalba, dok nisu poznati ni detalji optužnice protiv novinarki.

Sestra Elnaz Mohammadi, Elahe, koja radi za novine Ham Mihana, u zatvoru je od septembra 2022. godine nakon što je izvještavala o sahrani 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru.

Iranska novinska agencija izvijestila je da je novinarka Nazila Maroufian, koja je prkosila strogim iranskim pravilima odijevanja i puštena uz kauciju ranije u augustu, ponovno uhapšena jer nije nosila maramu u javnosti.

Amini, iranska Kurdkinja koja je uhapšena tokom posjete Teheranu zbog navodnog kršenja zakona o obaveznom nošenja marama u zemlji, umrla je 16. septembra 2022. godine u policijskom pritvoru.

Njena porodica i pristalice odbacili su službeno objašnjenje, rekavši da su svjedoci vidjeli kako je tuku pri hapšenju.

Smrt Mahse Amini potaknula je hiljade Iranaca da izađu na ulice širom zemlje tražeći više sloboda i prava žena. Široko rasprostranjeni nemiri, koji se nastavljaju, predstavljaju najveću prijetnju islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.

Iranska grupa za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj saopćila je da su nemiri doveli do smrti najmanje 587 ljudi, uključujući desetine djece, dok su lokalni mediji izvijestili prošlog mjeseca da su vlasti u Iranu ispitale ili uhapsile više od 90 novinara.

Vlada, strahujući od izbijanja protesta uoči godišnjice smrti Mahse Amini 16. septembra, pojačala je obračun protiv aktivista i porodica ubijenih u protestima.

Izvor: AFP

About The Author