BHT1 I FTV: „Nas neko dribla, taj Schmidt!“

Protesti podrške Dodiku i Lukiću nisu izazvali reakcije koje su očekivali organizatori. BHT1 i FTV profesionalno su pratili ovaj fijasko

BHT1 I FTV: „Nas neko dribla, taj Schmidt!“

BHT1: Je li društvo svjesno poraznih aspekata femicida?

  1. august – 5. septembar 2023.

PROTESTI ZA VLASTODRŠCE: Nakon što je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje protesta ispred Tužilaštva BiH, iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH pozvali su Srbe na proteste podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću na entitetskim linijama. I BHT1 daje svoj obol temi koja obiluje oprečnim reakcijama. U nastavku sedmice slijede i izvještaji o protestima na četiri lokacije u blizini entitetskih granica, ali i raport o reakcijama opozicije koja traži odgovornost zvaničnika RS-a u institucijama BiH zbog neprovođenja ranije usvojenih odluka NSRS-a. Reporterka Ana Samardžić izvijestila je iz Istočnog Sarajeva gdje se, kako kaže, okupilo nekoliko stotina ljudi. Nekolicina anketiranih govori da su došli dati podršku institucijama RS-a i Dejtonskom sporazumu te da su protiv visokog predstavnika i nepravde. “Nas neko dribla, taj Schmidt“, kaže učesnik protesta u Doboju.

FEMICID U ZAKONU: Vlada RS zadužila je Ministarstvo porodice omladine i sporta ovog entiteta da u Nacrtu zakona o zaštiti nasilja u porodici, čija je izrada u toku, posebnim poglavljem uredi femicid kao i ostale oblike nasilja nad ženama. Vlada je zadužila ministarstvo da se ovim zakonom propiše da samo certifikovani policajci, tužitelji i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ova vijest je mogla i morala imati više prostora, poseban prilog sa izjavama koje bi onda dale punu sliku dešavanja, podsjetiti na brojne primjere nasilja nad ženama te na dosadašnju zakonsku legislativu i paralelu sa novim nacrtom. Važna tema koja je izostala.

SAMOUBISTVA DJECE: Četiri maloljetne osobe su u protekle dvije godine izvršile samoubistvo u mjestu Jardol kod Viteza; međusobno su se poznavale i pohađale istu školu. Ova vijest je poslužila kao temelj za važan prilog o alarmiranju javnosti povodom neriješenih problema mentalnog zdravlja mladih naraštaja. Šta su današnji izazovi djece i adolescenata, kakve oblike nasilja doživljavaju te koliko štete i trauma oni ostavljaju a da toga nismo ni svjesni. Tema kojom se svakako svi trebamo baviti što češće.

Ocjena: 7

 

FTV: Ko brani državne interese?

  1. august – 5. septembar 2023.

PROTESTI ZA RS ILI DODIKA? Protesti „Srpska pred sudom“ na entitetskim granicama. Redaju se informacije, reakcija na reakciju. MUP KS zabranio proteste u Sarajevu, što je klasični primjer diskriminacije, kažu iz RS-a. Na izjavu ministra unutrašnjih poslova FBiH da neće dozvoliti održavanje protesta, stiže još jedna reakcija: Ramo Isak pobrkao nadležnosti, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH. Država protiv entiteta, kaže voditeljica. Protesti se održavaju u Doboju, Loparama, Nevesinju i Istočnom Sarajevu. Protesti u znak podrške Dodiku i Lukiću za jedne su manipulacija u svrhu očuvanja stranačkih interesa, za druge spašavanje interesa RS-a. Sigurno je samo da ovakvi događaji i političke poruke produbljuju političku krizu u zemlji ionako opterećenoj nacionalizmom, poentira reporterka Fatima Memić.

BEĆIROVIĆEVE PORUKE: Iako član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ima uglavnom ničim obavezujuća obraćanja u javnom prostoru, ono  što je izrečeno tokom posjete Zenici imalo je posebnu notu. Voditeljica njegov istup naziva „zanimljivom porukom vladajućim i opozicionim strankama“. Bećirović je izjavio kako se zvaničnici vlasti u BiH moraju povezati u odbrani državnih interesa, i da je bio jedan od inicijatora potpisivanja izjave o državnoj imovini BiH u aprilu. „Jako je važno da se i vladajuće i opozicione stranke okupe oko strateških pitanja za Bosnu i Hercegovinu.” Kontekst ove izjave mogao bi se tražiti u kuloarskim najavama o novoj političkoj stranci – onoj koja će okupiti SDP-ov kadar koji trenutno nema neki poseban uticaj u stranačkim organima. Ipak, vrijedilo je napraviti prilog kojim će se obrazložiti unutarstranački odnosi u najvećoj stranci ljevice te baciti svjetlo na sva aktuelna dešavanja na političkoj sceni.

MANIFESTACIJA PONOSA: U 12. minuti Dnevnika 2 emitovan je prilog o protestima na četiri mjesta entitetskih linija, gdje su pristalice dale podršku Dodiku i Lukiću. Reporterka Mirna Ždralović izvještava iz Istočnog Sarajeva, procijenivši kako je bilo više stotina građana. Izjave zvaničnika idu ovako: premijer RS-a Radovan Višković se na protestima borio protiv nepravde, Ljubiša Ćosić kaže kako građani Istočnog Sarajeva i cijele regije u velikom broju podržavaju institucije RS-a, ministar Staša Košarac tvrdi kako se radi o manifestaciji ponosa građana RS-a prema institucijama RS-a i samom RS-u. Ponos je ipak pokazao samo mali broj demonstranata, jer većina nije željela stati pred kamere FTV-a. Jedna od anketiranih poručuje: “Nas je predsjednik razmazio i hvala mu na tome.“ Bilo bi zanimljivo čuti šta konkretno znači ova izjava, ali ostali smo uskraćeni za taj odgovor. U prilogu slijede slike iz preostala tri mjesta gdje su održani protesti.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Presuda u predmetu „Slaven Kovačević protiv BiH“ i dalje zauzima dobar komad prostora u dnevnicima oba servisa. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac smatra presudu neutemeljenom, prenosi FTV, te ne želi model građanske opcije u BiH mimo Dejtonskog ustava. “Mi nećemo dozvoliti da Bošnjaci koji stanuju u FBiH biraju srpskog člana Predsjedništva, RS je zasebna izborna jedinica.” Na BHT1 se, opet, temeljem ove presude, propituju kompenzacijske liste kao predmet političke trgovine, što ne odražava volju birača. Nakon protesta za Dodika i Lukića, uslijedio je odličan prilog na BHT1 o tome kako građana nema na ulicama za stvarne probleme te kako se uspješno održava stanje latentnog antagonizma i drži narod na tankom ledu.

Tragedija u Johannesburgu, gdje je izgorjela višespratnica, utočište za beskućnike, a požar odnio živote više od 70 osoba, našla je važno mjesto u dnevnicima oba servisa. FTV se bavi i slučajem napada na povratnika Senada Sejfića u Gornjoj Kamenici kod Zvornika. Ova učestala slika iz entiteta Republika Srpska svakako zahtijeva veću medijsku pažnju oba servisa.

Plus sedmice

BHT1 

Ovakve vijesti su važne: djeca oboljela od cistične fibroze u FBiH konačno će dobiti lijek Kaftrio, koji za njih predstavlja spas. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH raspisao je konkurs za nabavku ovog lijeka, a odlična vijest je, kako navodi BHT1, da će on biti dostupan za svu djecu koja pate od ovog rijetkog oboljenja. Podsjeća se kako su ovom odlukom ispunjeni zahtjevi Udruženja za cističnu fibrozu, čiji su članovi u protekla dva mjeseca dva puta protestovali boreći se da njihova djeca dobiju lijek čija godišnja terapija košta oko 250.000 eura. Nedostajao je prilog podsjećanja o protestima, o tome koliko je oboljelih registrovano i kakav sistem zdravstvene podrške imaju u FBiH.

FTV

Počela je nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona. U osnovnu školu „Bila“ u Vitezu djeca neće moći ući s mobitelima. Ova interesantna tema je vrlo dobro obrađena: odlukom se, kažu prosvjetni radnici, nastoji djeci pokazati stvarni svijet za koji zbog višesatnog korištenja mobitela mnogi od njih i ne znaju. Ali, roditelji moraju biti saveznici u tom nastojanju te promijeniti navike djece. Više druženja, manje tehnologije. Prilog ilustrira i opasnosti i izazove korištenja interneta bez nadzora te daje korisne savjete svim roditeljima. Edukativan prilog kakvih nam treba puno više.

Minus sedmice

BHT1

U moru političkih trzavica, događanja naroda, lančanih reakcija na koješta, teško se do prvih minuta dnevnika probijaju vijesti o teškom životu stanovnika BiH, o sad već podrazumijevajućim visokim cijenama namirnica, o generalno previsokoj cijeni svih usluga u zemlji minimalnih primanja. Izuzetak u ovoj sedmici je prilog o dugim redovima ispred javnih kuhinja: 14.000 korisnika, i njihov broj raste. Ove teme zaslužuju puno više pažnje i preporuka je kolegama da se bave temama koje su krucijalne za građane i građanke BiH.

FTV

Porodica, prijatelji i kolege oprostili su se od književnika Marka Vešovića na komemoraciji koju su organizovali PEN centar BiH i Društvo pisaca. Novinarka Šejla Džindo donosi nam pregled Vešovićevog rada, kao i izjave govornika na komemoraciji, ali ne problematizira činjenicu da je sramotno mali broj ljudi prisustvovao ovom skupu niti navodi razloge zašto se to desilo.

About The Author