Zastupnici Evropskog parlamenta traže poseban paket pomoći javnim RTV servisima u BiH

Teška finansijska situacija još se više pogoršala drastičnim padom prihoda od oglašavanja tokom Covida-19 zbog odsustva događaja

Zastupnici Evropskog parlamenta traže poseban paket pomoći javnim RTV servisima u BiH

Evropski parlamentarci pozvali su bosanskohercegovačke vlasti da razmotre donošenje posebnog paketa pomoći Sistemu javnog emitiranja (PBS) u BiH, koji će osigurati postojanje te važne demokratske institucije, posebno u kontekstu trenutne humanitarne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

U pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH, a koje potpisuje 19 zastupnika u Evropskom parlamentu, navodi se kako je Javni RTV servis na nivou države (BHRT) odigrao ključnu ulogu tokom COVID-a 19, informirajući građane o državnim mjerama i službenim objavama kriznih štabova kroz podršku djelovanju medijskog poola i dijeleći izvještaje s privatnim medijima, te obrazujući djecu i pružajući raznovrstan medijski sadržaj za sve grupe i segmente društva.

To je, kažu zastupnici u EP, doprinijelo značajnom porastu publike BHRT-a i povjerenja u ovog emitera, ali i upozoravaju na pad prihoda ovog javnog servisa za 10 do 20 posto kao direktnu, ekonomsku posljedicu pandemje.

– Prihod BHRT-a već je nedovoljan i zbog ostvarenog sporazuma sa samo jednim od tri elektrodistribucijska preduzeća u BiH, i to samo na teritoriji Federacije. Ta teška finansijska situacija se još više pogoršala drastičnim padom prihoda od oglašavanja tokom Covida-19 zbog odsustva sportskih događaja i krize – upozorili su.

Kako su naveli, trenutna situacija ozbiljno ugrožava postojanje BHRT-a i sposobnost emitera da društvu prenosi ono što je u njegovom djelokrugu rada.

Evropski parlamentarci podsjećaju na važnu ulogu javnih medijskih servisa za društvo i demokratiju,  naglašenu u različitim instrumentima Vijeća Evrope i Amsterdamskog protokola Ugovora o Evropskoj uniji,  kao i u Preporuci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 1878 (2009) o finansiranju javnog informiranja, u kojoj se pozivaju države – članice Vijeća Evrope da na nacionalnom (državnom) nivou ponovo potvrde „važnost javnog medijskog servisa da odgovori na svoje nacionalne ili regionalne zahtjeve kroz jasnu misiju, održivu strukturu i odgovarajuće dugoročno finansiranje utvrđeno na nacionalnom nivou.

U obraćanju članovima Predsjedništva BiH, evropski parlamentarci, predvođeni Tanjom Fajon iz Slovenije, još jednom su podsjetili koliko je važna pomoć države u opstanku cijelog sistema javnog emitiranja u BiH, uključujući sva tri javna servisa – BHRT, RTV FBiH i RTRS.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author