Meksički novinar Alfredo Cardoso preminuo dva dana nakon što je pucano u njega

Pronađen je na ulici s pet prostrjelnih rana i tragovima mučenja te je prebačen u bolnicu gdje je preminuo

Meksički novinar Alfredo Cardoso preminuo dva dana nakon što je pucano u njega
Foto: Ilustracija

Osnivač jednog meksičkog časopisa Alfredo Cardoso kidnapovan je i upucan nekoliko puta nakon čega je bio hospitaliziran, ali je izgubio bitku za život.

On je deveti novinar ubijen u Meksiku ove godine, a drugi ubijeni ove sedmice.

Meksički novinar Alfredo Cardoso preminuo je u nedjelju nakon što je podlegao ranama koje je zadobio u pucnjavi prije dva dana, saopćile su vlasti.

Cardoso, osnivač časopisa Dos Costas u gradu Acapulco, drugi je novinar ubijen u Meksiku za manje od sedmicu dana.

Oteli su ga muškarci s kapuljačama koji su u petak provalili u njegov dom u jugozapadnoj državi Guerrero, objavili su lokalni mediji. Sutradan je pronađen na ulici u gradu, upucan pet puta s tragovima mučenja te je prebačen u bolnicu.

Cardoso je deveti novinar ubijen u Meksiku ove godine, dok je osam novinara ubijeno 2020. godine. Ranije ove sedmice, radijski novinar Fred Lopez ubijen je iz vatrenog oružja u južnoj državi Chiapas.

Organizacija za zaštitu prava novinara Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti da istraže Lopezovo ubistvo. Prema Indeksu slobode medija, Meksiko je, uz Siriju i Afganistan, jedna od najopasnijih država po novinare u svijetu.

Najmanje devet novinara ubijeno je u Meksiku od početka 2021. godine, izvijestili su lokalni mediji, u odnosu na osam novinara prošle godine, iako je nejasno jesu li sva ubistva povezana s njihovim radom.

Više od 100 novinara ubijeno je u zemlji od 2000. godine i samo dio njih rezultirao je osuđujućim presudama.

Izvor: AFP

About The Author