RTRS I BNTV: Frontalni napad entitetskog servisa na Dragana Mektića

Javni servis RS-a svake nedjelje tone sve dublje u neprofesionalizam. Poluistine, manipulacija podacima, novinarski komentari kojima u izvještajima nema mjesta, ignorisanje ili relativiziranje drugačijih stavova traju već godinama

RTRS I BNTV: Frontalni napad entitetskog servisa na Dragana Mektića
Foto: Face TV

RTRS: U Republici Srpskoj teku med i mlijeko

  1. – 31. oktobar 2021.

VAŽNIJI JE KOMENTAR: Kao da su klonirani, ili tek čitači tuđih tekstova čije se ime samo formalno potpisuje, tako izgledaju novinari i njihovi izvještaji koje smo gledali protekle nedjelje u Dnevniku 2. Komentarisanje i vlastiti zaključci bitniji su od događaja.

Izdvajamo izvještaje iz Dnevnika 25. oktobra. Ajdin Cikota najavljuje „diplomatsku ofanzivu na BiH“ s porukom „stranci su glavni izvor krize“, a Aleksandar Crkvenjaš, u maniru Branke Kusmuk, ismijava proteste građana koji su se održali pred Uredom visokog predstavnika. „Profesionalni demonstranti podržani nevinom bošnjačkom svitom“, kaže Crkvenjaš, pa dodaje: „Našli istomišljenike među nižim službenicima od OHR-a.“ Posebno su mu zasmetali zahtjevi građana koji od visokog predstavnika očekuju da zaustavi separatističku politiku zvaničnika RS-a i koji žele da u svojoj zemlji imaju život dostojan čovjeka.

POSLA NA SVE STRANE: Biće da je Crkvenjašu sve to smiješno, jer u verziji RTRS-a, u RS-u teku med i mlijeko, posla ima više nego radnika, penzioneri ne mogu potrošiti penzije sve i da hoće, i, kako je u povodu obilježavanja 30-godišnjice osnivanja Narodne skupštine istaknuto, RS je „hram demokratije“.

IZDAJNICI I NJIHOVA NEDJELA: Naravno, u istom Dnevniku, neizostavna je i Branka Kusmuk. I izvještaj o „izdajici Draganu Mektiću“, koji treba biti isključen iz SDS-a zbog svojih „nedjela“. „Nedjela“ su učešće u radu Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH na kojem se, između ostalog, raspravljalo i o utvrđivanju digitalnog certifikata o cijepljenju protiv koronavirusa, koji još samo u BiH nije usaglašen. O tome od novinarke Kusmuk ni riječi, ali su elaborirane sve ostale tačke dnevnog reda gdje je pri glasanju Mektić ostao uzdržan. Tek uzgred je to Kusmuk spomenula. Biće nije stigla od vlastitih zaključaka i neutemeljenih optužbi u cilju javne diskreditacije Dragana Mektića.

DRUGO SMO MI: Dakle, kada Mektić učestvuje u radu parlamentarne komisije, to je „nedjelo kojim udovoljava sarajevskim unitaristima“. Kada SNSD i njegovi srpski koalicioni partneri učestvuju na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi glasali za smjenu ministra odbrane BiH, onda je to u interesu RS-a.  I tada se relativiziraju tvrdnje srpskih opozicionih stranaka da postupaju u skladu s odlukama Narodne skupštine RS o bojkotu rada državnih institucija. Ali i to je samo još jedna slika uređivačke politike Dnevnika  Javnog RTV servisa RS-a.

VITALNI INTERES: Uvijek i za sve kriva je opozicija, pa i za činjenicu da Milorad Dodik nije dobio dvotrećinsku podršku u Narodnoj skupštini na veto koji je stavio na sve odluke usvojene u Predsjedništvu BiH. A vitalni interes RS-a, prema Dodiku, ugrožen je i davanjem agremana stranim ambasadorima, otvaranjem konzularne kancelarije Ruske Federacije u Banjaluci, podjelom donacije medicinske opreme Vlade Japana bolnicama u BiH, digitalizacijom arhivske građe.

Ali, kada vlast tvrdi da je nešto legalno, onda se to ne propituje. Poput izjava predsjednice RS-a i Milorada Dodika da je vitalni interes RS povrijeđen jer RS nije niži organ vlasti od BiH, i kao takva može i treba, tvrdi Željka Cvijanović, da prihvata agremane stranih ambasadora u BiH!?

Uz bok SNSD-u, u namjeri dekonstrukcije BiH, RTRS je i u nedjelji iza nas nastavio da bez promišljanja o mogućim posljedicama podržava sve što Dodik želi. Cilj je vratiti „RS-u otete nadležnosti“. Kako će se to izvesti, koliko novca će to koštati i gdje će se taj novac naći, kakav odgovor može uslijediti iz Federacije BiH, ko će od međunarodnih institucija to podržati, pitanja su na koja RTRS ne traži odgovore.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

BNTV: Svi protiv Schmidta

  1. – 31. oktobar 2021.

PENZIJE I KOLAPS: U Bosni i Hercegovini penzije su najniže u regionu i prosječna iznosi 215 eura. Fond međugeneracijske solidarnosti na granici je kolapsa. Entitet Republika Srpska i dalje drži neslavni rekord, jer je po broju preminulih na milion stanovnika prvi u svijetu.

Bivšem borcu Vojske RS Siniši Saviću, koji je imao tri operacije srca i proglašen je nesposobnim za rad, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ukinulo je socijalnu pomoć od 150 maraka. Živi u kontejneru bez osnovne infrastrukture, preživljava tako što mu susjedi donose hranu. Novac za neophodne lijekove nema. Nakon gotovo tri godine, Davor Dragičević vratio se u BiH. Pomaka u pronalaženju odgovornih za smrt njegovog sina Davida, kao i onih Dženana Memića nema.

Cijene povrća na kvantaškoj pijaci u Bijeljini veće su za dva ili tri puta u odnosu na 2020. godinu.

Ovo su teme o kojima su gledatelji informisani tokom nedjelje iza nas i koje su svakodnevnica građana u Bosni i Hercegovini. Ali svoje mjesto nalaze u drugoj polovini Dnevnika 2, dok udarne minute i dalje ostaju posvećene jalovoj političkoj situaciji u zemlji.

SRLJA U PROPAST: Milorad Dodik, podržan koalicionim partnerima, i dalje prijeti nastavkom jednostranog istupanja RS-a iz sporazuma o osnivanju Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH… i najavljuje da će odluka o tome biti donesena već u novembru ove godine. Opoziciju optužuje za izostanak svesrpskog jedinstva i tvrdi da lideri SDS-a i PDP-a od međunarodne zajednice zahtijevaju da bude sankcionisan.

Opozicija se u već viđenom maniru brani od takvih optužbi i navodi da je Dodik, uz podršku SDA, glavni generator krize u BiH.

UDRUŽENI U BOJKOTU: Sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se obratio visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt bojkotovali su zastupnici iz RS-a. Grupacija predvođena SNSD-om jer visokog predstavnika ne priznaje, opozicija jer poštuje odluke Narodne skupštine o blokadi rada državnih institucija.

Našu zemlju pohodio je i američko-EU tim kao posrednik u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH. Gledateljima je predočen niz diplomatskih fraza, a preneseni su stavovi predstavnika vlasti i opozicije RS-a o ovoj temi. No, izostala je najvažnija stvar: šta su ključni problemi vezani za izborno zakonodavstvo te stavovi predstavnika stranaka iz Federacije BiH koje trebaju da se usaglase prvenstveno oko načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Ukupno gledano, sve što smo naveli, gledatelji slušaju, uz varijacije na temu, od jula ove godine, a što se izbornog zakonodavstva tiče – već niz godina, te smatramo da se političarima pruža previše prostora, bez da se analitički pristupa problemima koji državu drže u mjestu.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

I kada iza sebe ima tek prosječnu nedjelju u smislu političkih tema o kojima su izvještavali, BNTV je ipak, u odnosu na ono što RTRS nudi gledateljima, daleko bolji. Jer javni servis RS-a svake nedjelje tone sve dublje u neprofesionalizam. Poluistine, manipulisanje podacima, novinarski komentari kojima nije mjesto u izvještajima, ignorisanje ili relativiziranje stavova svih onih koji misle i djeluju drugačije od aktuelne vlasti, dosežu tolike razmjere da se pitamo ima li granice takvom načinu rada.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

BNTV se u kontinuitetu bavi radom i političkim upravljanjem nad javnim preduzećima i institucijama u RS-u. Iz nedjelje iza nas izdvajamo izvještaj o istraživanju koje je provelo udruženje građana Restart Srpska, a koje se odnosilo na pitanja vršilaca dužnosti direktora u javnim preduzećima. Iako funkcija vršilaca dužnosti po zakonu ne smije trajati duže od devet mjeseci, direktori u tom statusu ostaju i po nekoliko godina. Prema nalazima Restarta, osnovni razlog za to je da bi ih Vlada mogla lakše kontrolisati i onemogućiti im bilo kakvu nezavisnost u radu.

Minus sedmice

RTRS

Manipulacije činjenicama, potpuno ignorisanje svih koji misle drugačije od aktuelne vlasti RS-a predvođene Miloradom Dodikom te svjesno podstrekavanje političke krize u BiH obilježili su sadržaj dnevnika tokom cijele nedjelje. Otuda kao minus označavamo sve izvještaje koji su se bavili političkim temama.

BNTV

I ovom prilikom ponovit ćemo da uredništvo Dnevnika 2 ne skriva otvorenu naklonost prema opoziciji u Republici Srpskoj. Stoga se i ne propituju odnosi unutar koalicionih partnera koji su itekako upitni. Izdvajamo primjer iz Dnevnika 27. oktobra, odnosno izvještaj sa posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj se raspravljalo o zahtjevu Milorada Dodika za povredu entitetskog interesa na odluke Predsjedništva BiH protiv kojih je glasao.

SDS i PDP sjednicu su zbog Dodikovih uvreda upućenih poslanicima napustili, dok su druga dva partnera, DNS i SPS, ostali. I svojim glasom podržali Dodika. Tema za koju se očekivalo da bude otvorena u Dnevniku, no svako propitivanje razloga zašto je jedinstvo izostalo, izignorisano je.

About The Author