Regionalna razmjena vijesti za jugoistočnu Evropu traje 20 godina

Osnovna aktivnost ERNO-a je razmjena vijesti i dnevno se razmijeni između pet i 12 TV priloga, a za 20 godina razmijenjeno je 25.000 vijesti

Regionalna razmjena vijesti za jugoistočnu Evropu traje 20 godina
Foto: Informativa.ba

Ove godine, tačnije 1. novembra, navršava se 20 godina od uspostavljanja mreže za regionalnu razmjenu vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO) u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Mreža okuplja 11 javnih RTV sistema iz zemalja nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije, kao i iz Albanije, Mađarske, Rumunije i Bugarske, i predstavlja jednu od četiri regionalne razmjene vijesti unutar eurovizijskog  sistema, u kojem postoje i mediteranska mreža, nordijska mreža te istočnoevropska mreža.

Koordinacijski ured je uspostavljen u Sarajevu 2000. godine gdje se i danas nalazi i predstavlja takozvanu kontakt tačku za sve javne servise jugoistočne Evrope koji im se mogu obratiti ukoliko im je potrebna neka vijest ili priča.

Cijeli projekat ove mreže počeo je na inicijativu finske državne televizije koja je ukazala na potrebu uspostavljanja ovakve saradnje poučeni svojim dobrim praksama u okviru nordijske zajednice.

Međutim, javni servisi 11 zemalja uvidjeli su svrhu postojanja takve mreže te i sami članarinama doprinose radu ERNO-a što je neobično za jedan međunarodni donatorski projekat i dokazuje njegovu uspješnost.

Osnovna aktivnost ERNO-a je razmjena vijesti i dnevno se razmijeni između pet i 12 TV priloga, a ERNO radi na principu kao agencija jer distribuira polugotovi materijal koji ostali mogu montirati i iskoristiti u skladu s potrebama svojih TV programa.

Članovi ERNO mreže do sada su razmijenili više od 25.000 vijesti. Regionalna saradnja uključuje razmjenu više od 50 dokumentarnih filmova, koprodukcija dokumentarnih filmova i 10 serija igranih priča.

Tokom 20 godina ERNO jača saradnju između javnih emitera u regiji i snažno doprinosi razvoju kvalitetne produkcije vijesti. ERNO je zajedno s EBU-om partner konzorcija za provedbu programa tehničke pomoći javnim servisima na zapadnom Balkanu koji finansira EU.

– Posebno smo ponosni na činjenicu da smo zajedno uspjeli uspostaviti jaku mrežu medijskih profesionalaca iz javnih servisa u jugoistočnoj Evropi koji su uvijek spremni pomoći jedni drugima unatoč svim poteškoćama i izazovima, povećavajući tako slobodan protok informacija između zemalja regije, kao i između regije i ostalih dijelova Evrope “, kazala je voditeljica ERNO koordinacijskog ureda Željka Lekić-Subašić.

Šefica vijesti pri EBU-u i zamjenica direktora za medije Liz Corbin kaže da je snaga u bogatstvu i solidarnosti, a interes svih članica je da intenzivno razmjenjuju visokokvalitetne vijesti iz svih regija i dijelova Unije.

– ERNO podržava ovu razmjenu i brine se da na važne vijesti iz regije jugoistočne Evrope bude skrenuta pažnja svim članicama – dodala je.

Regionalna mreža s Koordinacijskim uredom u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, uspostavljena je 2000. godine, uz pomoć finskog Ministarstva vanjskih poslova, finske javne televizije YLE i EBU-a. Cilj je bio potaknuti regionalnu suradnju i pružiti TV materijal iz i o jugoistočnoj Europi svim članovima EBU-a.

ERNO mrežu čini 11 članica javnih televizijskih servisa, članica EBU-a, a to su Televizija Slovenije (RTVSLO), Hrvatska radio televizija (HRT), Televizija Rumunije (TVR), Bugarska televizija (BNT), Televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Televizija Srbije (RTS), Televizija Crne Gore (RTCG), Televizija Kosovo (RTK), Albanska televizija (TVSH), Makedonska televizija (MRT), te Mađarska televizija (MTVA).

Izvor: Fena/ERNO

About The Author