Memorijalni centar Srebrenica i BIRN BiH pokreću zajednički projekat

Planirano je da se snimi 100 svjedočenja, a 20 priča će biti dio stalne izložbu u Memorijalnom centru

Memorijalni centar Srebrenica i BIRN BiH pokreću zajednički projekat

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i BIRN Bosne i Hercegovine pokrenuli su projekat „Životi iza polja smrti” koji za cilj ima da snimanjem razgovora s preživjelim svjedocima genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice kreira usmenu historiju.

– Primarna ciljna grupa u ovom projektu su žrtve genocida, njihove porodice i ljudi pogođeni direktno i indirektno zločinom, kao i povratnici u Srebrenicu i širu okolinu – kaže direktor BIRN-a BiH Denis Džidić.

Kroz ovaj projekat, BIRN BiH žrtvama daje prijeko potreban glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine, dodao je Džidić.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari pozvao je preživjele da podijele svoje priče i doniraju neke predmete koji su pripadali njima ili članovima njihovih porodica koji su ubijeni, a koji će biti korišteni kako bi dopunili video svjedočenja.

– U našoj muzejskoj zbirci trenutno imamo veliki broj predmeta koje smo prikupili u proteklih nekoliko mjeseci. Kolege su zabilježile osnovne informacije koje su poveznica između žrtve i predmeta. Sada ćemo pokušati kroz video-svjedočenja žrtava kompletirati tu priču – naglasio je Hasan Hasanović koji vodi projekat u ime Memorijalnog centra.

– Svaka priča je važna i svako od nas ima obavezu da čuva sjećanje na svoje najmilije – kazao je Hasanović.

Memorijalni centar i BIRN BiH snimit će prvih pet intervjua već ove sedmice u Srebrenici s ljudima koji su donirali predmete koji su pripadali njima ili članovima njihovih porodica.

Od 100 svjedočenja koja će biti snimljena za ovaj projekat, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, 20 priča će biti dio stalne izložbu u Memorijalnom centru.

Izvor: Balkan Insight

About The Author