RTRS I BNTV: Radovan Višković i premještanje ubijenih Srebreničana

RTRS nastavlja dosljedno kršiti postulate profesionalnog izvještavanja, dok se BNTV, nakon perioda loših dnevnika, vraća u profesionalne vode i gledateljima nudi bitne životne sadržaje

RTRS I BNTV: Radovan Višković i premještanje ubijenih Srebreničana
Foto: Novosti.rs

RTRS: Televizija za koju pravila profesije ne važe

14. – 20. septembar 2020.

KO PRIČA O PATOLOŠKOJ NETRPELJIVOSTI: Kakav je odnos zvaničnog Zagreba prema BiH, najbolje se vidjelo iz komentara hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića nakon susreta sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Sam Dodik priznao je da njegov odlazak u Hrvatsku nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, za šta smatra da i nije bitno. Ni za njega, ni Milanovića, ni premijera Andreja Plenkovića. Jer Dodik je, pojasnio je predsjednik Hrvatske, predstavnik konstitutivnog naroda.

Za RTRS bio je to događaj od prvorazrednog značaja. Svi koji tako ne smatraju, a riječ je, kako to novinari navode, o „političkom Sarajevu i federalnim medijima“, zavide, kleveću i lažu. Odnosno, kako je Dodik ocijenio, a novinari Dnevnika prenijeli, to je samo „nastavak patološke netrpeljivosti Sarajeva prema Srbiji i Komšića prema Hrvatskoj“.

GDJE SE SAKRIO PROFESIONALIZAM? Ekipa RTRS-a pratila je Dodika u Zagrebu, u Dnevniku je u direktnom uključenju trajalo njegovo višeminutno sumiranje razgovora s Plenkovićem i Milanovićem. A reporterka Sandra Kukić neizostavno se referirala i na reakcije iz BiH, odnosno, kako je navela, na „komentare Džaferovića i Komšića“. Minimum novinarskog profesionalizma nalaže da se ljudi makar pri prvom spominjanju ne imenuju samo prezimenom, kao i da se navedu funkcije koje obavljaju. Nalaže, ali za novinare javnog servisa RS-a pravila profesionalizma ne važe. Oni imaju druge prioritete.

MILANOVIĆ I DODIK, BRAĆA PO IDEOLOGIJI: Ako je suditi po naknadnim komentarima Zorana Milanovića o sastanku s Dodikom i načinom na koji se nediplomatskim i politički nekorektnim rječnikom osvrnuo na BiH i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (što gledatelji Dnevnika 2 nisu imali priliku vidjeti i čuti), evidentno je da njih dvojica imaju mnogo toga zajedničkog.

I ne samo kada je u pitanju BiH. Jer, valja podsjetiti da je odgovarajući na brojna negodovanja zbog odlikovanja koje je na godišnjici obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja uručio pripadniku HVO-a Zlatanu Miji Jeliću, optuženom u BiH za ratne zločine, Milanović konstatovao da nisu svi koji su osuđeni pred Haškim tribunalom ratni zločinci.

KRAJIŠNIK NA ČELU TEŽNJI: Istom devizom se vodi i Milorad Dodik, ali i cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske. Koje se sa „tugom i poštovanjem“ oprostilo od ratnog zločinca Momčila Krajišnika, preminulog 15. septembra. U izvještajima na dan Krajišnikove smrti, a potom i povodom komemoracije dan kasnije, isticana je njegova „istorijska uloga u stvaranju RS-a“, činjenica da je tokom rata u BiH bio poznat po nekompromisnim stavovima pa su ga stranci zvali „gospodin Ne“. I naravno da je „po mnogima nepravedno osuđen pred Haškim tribunalom“. Odnosno da je, kako je to kazao premijer RS-a, „utamničen samo zato što se našao na čelu težnji srpskog naroda“. Obećano je na komemoraciji i da će „mnoge ulice i institucije nositi njegovo ime“. I sigurno da hoće. Poput studentskog doma na Palama koji se, uz Dodikov blagoslov, zove po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

VIŠKOVIĆ I SREBRENICA: Iz Tužilaštva BiH, bez navođenja konkretnih podataka, saopšteno je da se ime Radovana Viškovića veže uz ratne zločine počinjene nakon pada Srebrenice. U medijima se našla informacija o svjedočenju zaštićenog svjedoka koji premijera RS-a direktno dovodi u vezu s premještanjem ubijenih Srebreničana u sekundarne grobnice. Bio je to povod da novinari Dnevnika potraže komentar, ne od Viškovića, nego od direktora Centra za istraživanje ratnih zločina RS i entitetske predsjednice. Koji su složno ocijenili da je riječ o lažima, „pakovanju koje dolazi iz SDA“, a svjedok je bez navođenja ijednog dokaza oglašen duševnim bolesnikom i optužen da je plaćen da lažno svjedoči.

Ocjena: 1

BNTV: Zašto nuklearni otpad nije važan?

14. – 20. septembar 2020.

PELJEŠKI MOST VS. NUKLEARNI OTPAD: Posjeta Milorada Dodika Hrvatskoj iz ugla uredništva Dnevnika 2 razmatrana je prije svega kroz aspekt zaštite interesa više opština i stanovništva iz zapadnog dijela BiH zbog najave gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori (RH). To je tema koja već nekoliko godina zabrinjava ovdašnju javnost, ali ne i Milorada Dodika. Stoga je i postavljeno pitanje čije Dodik interese u BiH štiti? Uz podsjećanje novinara da je izgradnja Pelješkog mosta bio vitalni interes RS-a, a nuklearni otpad na samoj državnoj granici tek unutrašnje pitanje susjedne države.

KORUPCIJA I IZBORI: Izvještaj State Departmenta o endemskoj korupciji u BiH, koja odbija strane investitore, još jednom je potvrdio sve ono na što u našoj zemlji ukazuju i nevladin sektor i brojni mediji.

A da postoji ozbiljna opasnost i da bi izbori u BiH mogli biti pogodno tlo za razne oblike trgovine glasovima i utjecajem, ukazano je kroz više izvještaja emitovanih tokom protekle nedjelje. Od tvrdnji predstavnika SDS-a da postoje dokazi o lažnim prijavama za glasanje u odsustvu, do istraživanja BIRN-a o trgovini biračkim odborima koji su direktno nadležni za proces glasanja i brojanje glasova.

POTRESENA PENZIONERKA: Izdvajamo povodom ove teme i izvještaj emitovan u Dnevniku 15. septembra. Jedan građanin Banjaluke snimio je članicu SNSD-a koja je u naselju u kojem živi obilazila stanovnike, uzimala im lične podatke i vrbovala ih za koga trebaju glasati. Nakon što je snimka postala viralna, oglasila se i agitatorka Rada Ljubojević. I to na konferenciji za novinare u sjedištu SNSD-a. Optužila je sve koji su snimak objavili za uznemiravanje, uz konstataciju da nije ništa nezakonito radila. I dodala da je „potresena, jer je ona siromašna penzionerka“!? Ma šta to značilo.

BEZ INTERESA ZA MOMČILA: Za razliku od RTRS-a, smrt ratnog zločinca Momčila Krajišnika nije naišla na poseban interes uredništva BNTV-a. Vijest o njegovoj smrti sažeta je tek u dvije rečenice u drugoj polovini Dnevnika 15. septembra, u sklopu dnevnog izvještaja o stanju pandemije Covida-19 u BiH.

Ocjena: 6

Nakon perioda loših dnevnika u kojima smo bilježili brojne propuste, BNTV se vraća u profesionalne vode i gledateljima nudi sadržaje koji ukazuju na sivu realnost života kojim živimo u BiH.

RTRS ostaje dosljedan sebi i nastavlja kršiti postulate profesionalnog izvještavanja, sve u cilju služenja vlasti u Republici Srpskoj.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Gruba kršenja radničkih prava, otkazi, bahati poslodavci koji bez sankcije ne isplaćuju plate i doprinose – teme su od kojih najveći broj medija u BiH okreće glavu jer smatraju da „ne donose klikove na društvenim mrežama“ niti podižu gledanost. Tako je uredništvo Dnevnika 2 BNTV-u rijetka medijska kuća koja smatra da su to problemi vrijedni pažnje. Iz nedjelje iza nas izdvajamo primjer izvještaja o otkazima za 85 radnica tvornice Alfa iz Modriče.

Minus sedmice

RTRS
Falsifikovanje povijesti već je postala uobičajena praksa vlasti i njima bliskih povjesničara u RS-u. Tako iz godine u godinu raste broj srpskih dobrovoljaca koji su se borili na strani Srbije u Prvom svjetskom ratu, a saznali smo da je srpska vojska oslobodila Banjaluku 1918. godine. Tome u čast, 15. septembra su Srbija i RS u znak sjećanja na proboj Solunskog fronta proslavile zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave. Uz prigodni igrokaz na ulicama Banjaluke i prisustvo izaslanika predsjednika Srbije – ministra odbrane Aleksandra Vulina. Koji je i ovu priliku iskoristio da naglas kaže ono što je Srbiji na srcu: „Samo voljom velikih sila svi Srbi ne žive u istoj državi.“
BNTV
Po nalogu Tužilaštva BiH, na Sokocu je uhapšeno sedam bivših pripadnika vojske i policije RS-a optuženih za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom. Slađana Jašarević prenijela je reakcije lokalne boračke organizacije, koji počinjene zločine ne negiraju, ali i tvrde da uhapšeni nisu za njih odgovorni. U više izjava oni navode da su „drugi te zločine počinili“. Novinarka to nije smatrala bitnim pa je i izostalo pitanje ko su ti drugi.