RTRS i BNTV: Banju Luku poslati na obuku u – Bijeljinu!

Za RTRS u ovakvoj konstelaciji snaga – nema spasa. Oni iz dana u dan proizvode podaničke dnevnike opterećene Miloradom Dodikom i SNSD-om. S druge strane, BNTV nastavlja višemjesečni profesionalni uspon RTRS: Dosadno novinarstvo u službi vođe 18. – 24. februar 2015. PODANIČKI ODNOS: Sve se mijenja, samo Dnevnik 2 RTRS-a ne pokazuje naznake pomjeranja uređivačke […]

RTRS i BNTV: Banju Luku poslati na obuku u – Bijeljinu!

Za RTRS u ovakvoj konstelaciji snaga – nema spasa. Oni iz dana u dan proizvode podaničke dnevnike opterećene Miloradom Dodikom i SNSD-om. S druge strane, BNTV nastavlja višemjesečni profesionalni uspon

RTRS: Dosadno novinarstvo u službi vođe

18. – 24. februar 2015.

PODANIČKI ODNOS: Sve se mijenja, samo Dnevnik 2 RTRS-a ne pokazuje naznake pomjeranja uređivačke politike i podizanja profesionalnih standarda izvještavanja. Podanički i nekritički odnos prema aktuelnoj vlasti u RS-u i dalje je dominantan. Stoga i sve što vlast smatra da je vijest, RTRS prenosi bez kritičkog otklona i propitivanja.

POTEMKINOVA SELA: Potvrđeno je to u dnevniku 19. februara (urednik Momčilo Ostojić). Novinar Danijel Kovačević bombastično je najavio “stizanje ruskog gasa posebnim krakom u RS”. U prilogu potom slijedi opširno objašnjavanje “novog investicijskog projekta” od strane direktora preduzeća Res Gas. Čime se bavi ovo preduzeće već dvije godine čekajući da stigne gas iz Rusije, koliko košta poreske obveznike još jedna opsjena ovdašnje vlasti, novinara nije zanimalo. Sve za vlast, pa i skupa s njom ako treba graditi Potemkinova sela.

DESETERAČKI IZVJEŠTAJI: Kada ne izvještava u desetercu, novinarka Branka Kusmuk komentariše. Stoga je iz njenih priloga koji obiluju opaskama, pitanjima koja postavlja i na njih sama daje odgovore, vlastitim zaključcima teško doći do događaja koji je vijest. U nedjelji iza nas upravo tako su zvučali svi izvještaji vezani za formiranje Vijeća ministara BiH. Na istom fonu Kusmuk je “izvještavala” i o sjednici Parlamenta BiH na kojoj se zastupnicima obratila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini (23. februar, urednik Momčilo Ostojić). Zbog novinarkinih komentara i zaključaka, u sjeni je ostalo i potpisivanje izjave o evropskom putu BiH i poruka Federice Mogherini državnim zastupnicima.

DODIK NA ČELU KOLONE: U istom dnevniku, prilog novinarke Dragane Knežević posvećen sastanku Mogherinijeve s političkim liderima BiH, ponovo je jasno naznačeno ko je ko, prema aršinima RTRS-a, u BiH. Otuda i ne čudi i što su visoka zvaničnica EU i članovi državnog Predsjedništva ostali u potpunoj sjeni predsjednika RS-a Milorada Dodika.

ŠTA LI JE IVANIĆ REKAO? Reakcije na izjavu ili događaj koji u dnevniku RTRS-a nisu objavljeni, već smo niz puta upozoravali, dio su uređivačke politike Dnevnika 2. U dnevniku od 23. februara prezenter je pročitao cjelokupnu reakciju Milorada Dodika na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. A šta je Ivanić rekao, oni koje je to zanimalo mogli su čuti, vidjeti ili pročitati u nekom drugom mediju.

PLUS SEDMICE

Prilog novinarke Anike Marić koja je istražila način na koji se u RS-u obračunava naplata električne energije. Novinarka je problematiku netačnih obračuna utroška električne energije dokumentovala na primjeru jedne banjalučke porodice. Uz to, gledaoci su imali priliku čuti i stav druge strane. Ključna kvaliteta priloga: raskrinkavanje aljkavosti službenika Elektrodistribucije RS koji nemušto brane svoje greške.

MINUS SEDMICE

Neprihvatljivo miješanje komentara i izvještavanja, što u kontinuitetu čini novinarka Branka Kusmuk. Na taj način gledaocu se uskraćuje pravo na čistu informaciju. To u konačnici dovodi do manipulacije javnošću, jer se komentari novinara vežu na izjave osoba koje se pojavljuju u izvještaju. Tako samo dobrom poznavaocu teme o kojoj se izvještava ostaje mogućnost da razluči šta je šta.

Ocjena 2

BNTV: Profesionalno, izbalansirano, zanimljivo…

18. – 24. februar 2015.

ISPRAVLJENA GREŠKA: Manje reportera, više novinarskog izvještavanja – to je obilježilo dnevnike tokom protekle nedjelje. Ovo ističemo na samom početku izvještaja jer smo u više navrata u monitorinzima ukazivali na nesvrsishodnost reportera koji prepričavaju sadržaj izvještaja koji slijedi.

GORUĆI DRUŠTVENI PROBLEMI: Iako je nedjelju koja je bila predmet monitoringa obilježilo niz političkih događaja, BNTV nastavio je s praksom da značajan prostor u dnevnicima ostavlja za, kako oni to nazivaju, goruće društvene probleme. Novinarka Danina Milaković (19. februar, urednik Slobodan Durmanović) ukazala je na neprovođenje Krivičnog zakona RS u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plate. Posebna kvaliteta ovog priloga je jasno pokazivanje “jeftinih argumenata” kojima nadležni kontrolni organi obrazlažu zašto ne rade svoj posao. Nisu izostala ni “pravdanja” poslodavaca zbog čega se radnicima duguje i po 20 plata.

EDUKATIVNI DNEVNICI: Da dnevnici mogu imati i edukativan karakter od interesa za građane, dokazala je novinarka Mirjana Minić (21. februar, urednica Suzana Rađen Todorić). Podatak da je cijeli region zapadnog Balkana na crnoj listi Svjetske zdravstvene organizacije po upotrebi antibiotika, Minić je iskoristila da koristeći stavove ljekara ukaže na sve posljedice prekomjerne upotrebe tih lijekova.

PLUS SEDMICE

Prilog novinarke Ivane Erić posvećen Danu maternjeg jezika (21. februar, urednica Suzana Rađen Todorić). Prilozi iz kulture izuzetno rijetko nalaze svoje mjesto u dnevniku. Novinarka Erić ustupljeni prostor iskoristila je da kroz anketu sa srednjoškolcima, njihovim profesorima i bibliotekarima otvori pitanja koliko i šta građani čitaju, kakvo je stanje izdavaštva i zašto ne postoji ozbiljna književna kritika na ovom prostoru.

MINUS SEDMICE

Ukupna zamjerka odnosi se na preduge izjave koje se ponavljaju u većini novinarskih izvještaja. Umjesto toga, novinari bi mogli izjavu zaustaviti, dio prepričati pa se vratiti na osobu čiju izjavu prenose. To je vidljivo kako u prilozima tako i anketama. Prilozi stoga gube na dinamici, a dužina nečijih izjava ne doprinosi nužno njihovom kvalitetu.

Ocjena 9

Komparativna analiza

Podanički odnos uredništva dnevnika RTRS-a prema predstavnicima vlasti u RS-u trajna je kategorija. Takva uređivačka politika najveću štetu nanosi novinarima koji profesionalno rade svoj posao. U zbirnoj i analizi i ocjenjivanju neprofesionalni izvještaji o aktuelnim političkim dešavanjima u sjenu bacaju sve što je kvalitetno urađeno u okviru dnevnika Javnog RTV servisa RS-a.

Na drugoj strani, BNTV u protekloj nedjelji emitovao je niz profesionalno urađenih dnevnika. Dobar balans politike i društvenih dešavanja, izbor zanimljivih tema.

Izdvojeno

Ako polazimo od pretpostavke da urednik dnevnika piše najave priloga, onda se postavlja pitanje da li je urednik Momčilo Ostojić do kraja pogledao prilog novinarke Nataše Miljanović Zubac (Dnevnik 2, 22. februar). Nakon najave prezentera o selu Ivanica, srpskoj povratničkoj zajednici u opštini Ravno na samoj granici s Hrvatskom, kao malom turističkom čudu, gledaoci ostanu u čudu kada počne emitovanje priloga. Novinarka podvlači probleme vezane za nedostatak infrastrukture, ističe da o tome govore “oni koji ne žele pred kameru”. Tek uzgred na samom kraju dodaje kako u Ivanicu na ljetovanje dolazi veliki broj stranih turista, da se zbog toga i intenzivno grade apartmani. I u samo jednom izuzetno kratkom kadru, onako ovlaš, vidi se da iz tog sela puca prekrasan pogled na Jadransko more.

(U petak, 27. februara čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)

About The Author