Komitet za zaštitu novinara: Vlasti Srbije trebaju se više posvetiti slobodi medija

Slobode medija u Srbiji su u zabrinjavajućem stanju

Komitet za zaštitu novinara: Vlasti Srbije trebaju se više posvetiti slobodi medija
Foto: Regionalne vesti

Sudski proces koji se odvija u slučaju novinara Milana Jovanovića, kao i ukidanje prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, pokazatelji su stanja medijskih sloboda u Srbiji, kazala je u intervjuu za Glas Amerike Gulnoza Said, programska koordinatorica za Evropu i centralnu Aziju njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara.

Said je rekla da ta dva slučaja dokazuju da se, kako je ukazala, u Srbiji sužava polje za slobodno djelovanje medija.

– Mislim da je za srbijanske vlasti na lokalnom i višim nivoima važno da istaknu punu posvećenost poštovanja prava novinara da slobodno izvještavaju. Kao i da se postaraju da se počinioci zločina, u ovom slučaju osobe koje su naredile i provele paljevinu, budu kažnjeni – zanemarujući funkcije koje obavljaju na lokalnom ili nacionalnom nivou – izjavila je Said.

Dugogodišnja novinarka aludira na suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsjedniku beogradske općine Grocka i nekadašnjem funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke, kome se sudi pod sumnjom da je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

– Slučaj Milana Jovanovića pratimo od početka. Riječ je o novinaru veteranu, koji je radio veoma važan posao izvještavajući o korupciji na lokalnom nivou. To što mu se dogodilo je izuzetno potresno. Sjećam se fotografija njegove kuće koja je praktično izgorjela do temelja. Angažirali smo se i bili jedna od organizacija koja mu je pružila pomoć – kaže Gulnoza Said.

Ona istovremeno, ukazuje i na nedavnu odluku Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kojom je četvero bivših pripadnika Službe državne sigurnosti za taj zločin bilo osuđeno na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 100 godina.

Sud je odluku obrazložio bitnim povredama odredbi krivičnog postupka – odnosno uvođenjem nepoznate osobe kao počinioca ubistva.

Predstavnica Komiteta za zaštitu novinara navodi i da je Srbija jedna od zemalja Balkana za koju smatraju da je stanje u njoj zabrinjavajuće.

– Željeli bismo da vidimo više posvećenosti vlasti slobodi medija i poštovanju ljudskih prava uopće. Međutim, uvidjeli smo posljednjih godina njihove pokušaje da ušutkaju nezavisne medije i novinare koji kritički izvještavaju. To je zabrinjavajuće – kazala je Said.

Dodala je da se i dalje nada da će Srbija nastaviti proces liberalizacije i demokratizacije, jer je, kako podsjeća, Srbija zemlja koja teži pridruživanju Evropskoj uniji.

Izvor: Glas Amerike/Radio Slobodna Evropa

About The Author