Robinson: Upoznata sam da je Trumpov saveznik nudio dogovor o pomilovanju Assangeu

Bijela kuća negirala je te navode još u februaru, a advokatica tvrdi da je od Assangea zatraženo da otkrije izvor informacija

Robinson: Upoznata sam da je Trumpov saveznik nudio dogovor o pomilovanju Assangeu
Foto: BBC

Advokatica Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa, potvrdila je na londonskom sudu da je bila prisutna kad je saveznik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa ponudio Assangeu pomilovanje ako on zauzvrat da informacije od kojih će “politički profitirati Trump”.

Assange, rođen u Australiji (49), bori se da izbjegne izručenje SAD-u, gdje ga terete za urotu i hakiranje računara te kršenje zakona o špijunaži zbog puštanja povjerljivih informacija WikiLeaksu u periodu od 2010. do 2011. godine.

Njegova advokatica Jennifer Robinson kazala je da je 2017. godine posmatrala sastanak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu između Assangea i republikanskog kongresmena Dana Rohrabachera.

Kazala je da su Rohrabacher i njegov pomoćnik ponudili pomilovanje Assangeu ukoliko on da informacije o hakiranju e-mailova s ranijih američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Kako je pojasnila, prijedlog koji je iznio kongresmen Rohrabacher bio je da Assange identificira izvor koji mu je dao informacije 2016. godine, a zauzvrat će dobiti neki oblik pomilovanja, garancije ili sporazuma, koji bi i politički koristili predsjedniku Trumpa te spriječili izručenje.

Assangeov pravni tim prvi je put je o tome govorio na ročištima u februaru. U to je vrijeme Bijela kuća tvrdila je da je Trumpov pokušaj da postigne dogovor s Assangeom “potpuna izmišljotina i totalna laž”.

Rohrabacher je kazao da s predsjednikom nikad nije razgovarao o Assangeu, negirao je da je poslan u Trumpovo ime i rekao da djeluje samostalno kad se ponudio da od Trumpa zatraži pomilovanje za Assangea.

Tokom američke predsjedničke kampanje 2016. godine WikiLeaks je objavio niz e-mailova Demokratskog nacionalnog odbora koji su štetili kandidatkinji Hillary Clinton. Američki istražitelji zaključili su da je Rusija hakirala e-mailove pokušavajući se umiješati u izbore.

Curenje informacija tokom izbora 2016. godine nije direktno dio američkog krivičnog postupka protiv Assangea, već se on odnosi na otkrivanje tajnih vojnih i diplomatskih dokumenta koje je WikiLeaks objavio nekoliko godina ranije.

Rusija je odbacila optužbe o miješanju u izbore 2016. godine, a Trump je negirao da je njegova kampanja bila u dosluhu s Moskvom.

Assange se bori protiv zahtjeva SAD-a za izručenje, tvrdeći da je Trumpova administracija podigla optužnicu protiv njega iz političkih razloga.

On se od 2012. godine nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje je optužen za seksualna krivična djela koje je porekao i od kojih se kasnije odustalo. Nakon sedam godina, britanska ga je policija 2019. godine izmjestila iz ambasade.

Izvor: Reuters

About The Author