Najmodernija zlatna pravila za ponašanje na društvenim mrežama

Bonton društvenih mreža još je u izgradnji. Ide sporije nego obnova tunela Crnaja, ali u tome i jeste njegova vrijednost – što se svakodnevno obogaćuje novim iskustvima

Najmodernija zlatna pravila za ponašanje na društvenim mrežama
Foto: https://neurofantastic.com/

 

1) Ne postavljaj fotke hrane. Nikog nije briga šta si sinoć jeo. A ako te neko maltretira sopstvenom trpezom i nikako ne odustaje, ostavi mu ukusni komentar: “Baš nam je drago zbog vas.” Ovo ne važi za profesionalne kuhare, oni žive od trpeze.

2) Ne postavljaj iste fotke na FB i Instagram. Unosiš konstruktivnu zabunu i usporavaš surfanje. Niko nema toliko vremena da tvoje postove gleda dvaput.

3) Selfi – maksimalno jednom mjesečno. Sve preko toga je čista patologija. Znamo da si lijep(a), ali ohladi malo.

4) Selfi s pivom – može. Ionako ćeš se ujutro kajati.

5) Citati Ive Andrića, Meše Selimovića i Charlesa Bukowskog:

I Odmah hapsiti;

II Izvršiti pretres stana i biblioteke bez sudskog naloga;

III Oduzeti inkriminirani materijal i podijeliti siromašnim bibliotekama;

6) Mačke: Dozvoljeno je postaviti do deset fotki dnevno. Sve preko toga moglo bi postati neukusno onima koji ne ljube čovjekovog najboljeg (ne)prijatelja.

7) Fotke omiljenih političara – pogledaj pod pravilo jedan.

8) Mudre misli o pozitivnim životnim vrijednostima: Venecijanska komisija kaže da nije zabranjeno, ali jeste odvala. Odluka je na kraju samo tvoja.

9) Ko god da postavi fotku ptica koje su mrtve popadale zbog 5G mreže, odmah blokiraj i prijavi najbližoj sanitarnoj inspekciji.

Kako zbog čega?

Pa valjda zbog svega…

10) Ako kao bračni par imate zajednički profil (vidjeti pod pravilom broj osam šta kaže Venecijanska komisija), dobro bi bilo da ispod svakog posta makar inicijalima, ili nekim drugim misterioznim znamenjem, odate šta je ko od vas dvoje napisao. Nemoguće da uvijek i o svemu imate isti stav.

12) Ako ikako može, ne hvali sebe i svoju principijelnost. I ne suprotstavljaj je pretpostavljenoj pokvarenosti svijeta. Uzeti sebe kao pozitivan primjer stvar je elementarne socijalne nepismenosti.

13) Sve FB prijatelje podijeli u dvije grupe. One koji su makar jednom napisali nešto protiv Billa Gatesa i one druge, koji su ravnodušni i ne nasjedaju na teorije zavjere. Onda ove prve ukloni s liste prijatelja. Tako će ti ostati samo jedna grupa, o sebi pri sebi, normalnih i obrazovanih ljudi. Sad je sve spremno za drugi eliminatorni test.

12) Kad preuzmeš tuđi post, potpiši autora. Ne kiti se tuđim perjem. Em nije lijepo, em si glup, jer svi su već kao i ti vidjeli ko je izvorno to napisao. (ok)

About The Author