Šta sve čovjek može kada ostari?

NOVA BLOG PRIČA: Može pisati, snimati filmove, boksati, slikati, istrčati maraton, stvarati čudnovate stvari. Paradoksalno, to će pogoršati ukupnu situaciju na planeti

Šta sve čovjek može kada ostari?

Još nema oficijelnih nominacija, ali sudeći po najavama, na sljedećim predsjedničkim izborima u Americi mogla bi se voditi štono kažu mrtva trka između Joea Bidena i Donalda Trumpa. Biden je rođen 1942., Trump 1946. godine. Ova dva dinosaurusa američke politike ne posustaju, i dalje su aktivni, ponekad sumnjivih motoričkih sposobnosti, ponegdje ne znaju šta i kome govore, ali tu su i ne misle se maknuti, pa njihova neumoljiva prisutnost u javnom životu svijeta otvara zanimljivo pitanje: šta sve čovjek može kada ostari?

Izgleda da može svašta. Primjera je hiljade, prepisujući iz raznih izvora podsjećamo na nekoliko najizvikanijih. George Bernard Show aktivno je pisao i u devedesetoj godini. Marko Porcije Katon Stariji, starorimski državnik i književnik, naučio je grčki, kaže legenda, u osmoj deceniji života. Goethe je fascinirao savremenike svježinom. Ostalo je upamćeno da njegova “silueta nikada nije bila elegantnija kao u šezdesetoj godini.” U 64. je mogao da provede šest sati na konju ne silazeći iz sedla. U 80. nije patio ni od jedne bolesti.

Michelangelo je jedno od svojih najvažnijih djela, Mojsija, isklesao u sedamdesetoj. Umro je u osamdeset devetoj, a pred kraj života poklonio je čovječanstvu kupolu crkve Sv. Petra u Rimu i naslikao Strašni sud u Sikstinskoj kapeli. Ticijan je u posljednjim godinama naslikao najbolja platna. Umro je u 91., i to ne od starosti, nego od kuge. Sofokle je tragediju Edip na Kolonu napisao u poznoj dobi, umro je također u 91. godini, a jedna od brojnih verzija te smrti kaže da je recitirao beskrajno dugu rečenicu iz Antigone, rečenicu koja nije imala pauzu za disanje, pa je na kraju bio prinuđen – izdahnuti.

Henry Miller je u 75. godini, kao “zboran ali vragolast mladić koji svoju okolinu satire životnošću”, oženio Japanku od 29 godina. Anna Mary Robertson Moses (1860. – 1961.), američka naivna slikarica, prvih sedam i po decenija života proživjela je potiskujući slikarski talenat. U 76. godini posvetila se djetinjoj strasti, “oslobodila svoj genij” i do smrti naslikala više od hiljadu motiva iz seoskog života, od kojih se mnogi i danas nalaze u velikim svjetskim muzejima. “Čovjeku treba dugo da postane mlad”, zapisao je pred kraj života Pablo Picasso  (1881. – 1973.), još jedan iz plejade genijalnih dugovječnika.

Ivo Andrić je savršeno, u jednom potezu, oslikao neminovnost i proces starenja: “Život nas načne negdje duboko u nama; neprimjetno i neosjetno označi mjesto s kojeg starenje treba da otpočne svoj rad, a ono onda nastavlja i dovršava posao.” Nasuprot ovom suptilnom umjetniku i njegovom zapažanju stoji bivši turkmenistanski diktator Saparmurat Nijazov, koji je – originalnost mu se ne može poreći – mirno i dostojanstveno izdao naredbu da starost počinje u 85. godini. Inače, u Saparmuratovoj kategorizaciji, ono što živimo od 62. do 73. godine je doba inspiracije, a od 72. do 85. – doba sijede brade.

Bokseri se u kasnim pedesetim vraćaju u ring i uspijevaju parirati po trideset godina mlađim protivnicima, makar i u revijalnim mečevima. Granice su sve fleksibilnije, ali postoji s ovom pričom ozbiljan socijalni problem. Na individualnom planu, poželjno je da je čovjek što zdraviji i što kreativniji, pa makar se u tom slučaju uklapao u Saparmuratovu definiciju. Na širem planu, to nas vodi direktno u kolektivno samoubistvo. Ako ovu planetu, inače podvrgnutu propagandnoj tiraniji mladosti, zapljusnu horde živahnih, zdravuhnih, kreativnih starčića, a sve ide u tom pravcu, to će podrazumijevati enormna izdvajanja za njihovo održavanje, penzije i osiguranje. Do sada je bilo ovako: do sedamdesete radiš, ako si doživio doba sijede brade odeš u mirovinu i za koju godinu preseliš u vječna lovišta. Zahvaljujući napretku medicine, gerijatrije, gerontologije, genetike, hemije, farmakologije, ljudi će u penzijama uživati po četrdeset ili pedeset godina. Nema tog fonda (zvao se on PIO, MIO ili kako li već) i nema te države (zvala se ona BiH, SAD ili RK) koji mogu izdržati takve izdatke.

Eto još jednog podsticajnog pitanja. Da li ćemo, ako se životni vijek produži i svjetski prvak u boksu jednog dana  bude imao 63 godine, u penziju ići oko devedesete? To je podjednako nesnosna mogućnost kao i ona da u mirovini duškamo četiri ili pet decenija. Skoro da nema pametne solucije.

Za početak, valjalo bi malo promiješati granice između doba inspiracije, ere sijede brade i oficijelne starosti. Ko zna šta nas sve čeka kad jednom prestane pucati.

About The Author