FACEBOOK PROTIV TRUMPA: Konačno malo transparentnosti

Facebook je objavio detaljnije informacije o svojoj politici koja se tiče milijardi ljudi, a Trumpova web-stranica, koja je pokrenuta u maju, ugašena je zbog male posjećenosti

FACEBOOK PROTIV TRUMPA: Konačno malo transparentnosti
Foto; https://www.techgh24.com/

Početkom juna 2021. godine, Facebook je izvijestio javnost o izvršenju odluke Oversight Boarda (Board), a o kojoj je objavljen tekst na ovom portalu. Podsjetimo se: Board je naložio Facebooku da donese novu odluku o suspenziji prava Donalda Trumpa da objavljuje sadržaj na Facebooku i Instagramu, te je izdao preporuke o tome kako da FB unaprijedi pravila i politike u pogledu slobode govora utjecajnih korisnika ovih društvenih mreža.

Nick Clegg, Facebookov potpredsjednik za globalne poslove, 4. juna je obavijestio javnost da je odlučeno da suspenzija Donalda Trumpa bude određena na period od dvije godine, počevši od 7. januara 2021. godine. Prema novim protokolima koji se tiču suspenzije objavljivanja sadržaja javnih ličnosti za vrijeme nereda i nasilja, suspenzija može biti određena na sljedeće periode: jedan mjesec, šest mjeseci, jedna godina i dvije godine. Ukoliko javne ličnosti ponove kršenja Facebookovih pravila i vrijednosti nakon prvobitne suspenzije, oni mogu biti i trajno uklonjeni s ovih društvenih mreža.

Nakon što protekne period suspenzije, Facebookovi eksperti će procijeniti da li u slučaju Donalda Trumpa i dalje postoji opasnost po javnu sigurnost. Ukoliko se pak suspenzija ukloni, niz mjera će biti na raspolaganju ako Trump počini nove povrede Facebookovih pravila.

Facebook je također izvijestio javnost o implementaciji Boardovih preporuka, te će 15 njih implementirati u cijelosti, jednu djelomično, dvije preporuke još uvijek razmatra te jedna neće biti implementirana. Facebook je objavio detaljnije informacije o svojoj politici kojom se uređuje mogućnost da se objavi i zadrži na društvenim mrežama sadržaj koji je značajan za javnost, iako je u suprotnosti sa Facebookovim pravilima. Također, objavljen je strike system, u okviru kojeg javnost može biti upoznata o mjerama koje će biti poduzete kada pojedinci, odnosno Facebook stranice i grupe, krše Facebookova pravila.

Nekoliko dana poslije, Donald Trump je u reakciji na odluku Nigerije da zabrani Twitter u toj državi, istakao da je i on trebao zabraniti Facebook u SAD-u dok je bio predsjednik, ali da je Mark  Zuckerberg „zvao ga redovno, dolazio na večere u Bijeloj kući i govorio mu kako je velik“. Trump je također pozvao države da zabrane Facebook i Twitter jer ne dozvoljavaju „slobodan i otvoren govor“.

Valja podsjetiti da Trump po okončanju predsjedničkog mandata, a nakon blokade objavljivanja sadržaja na Facebooku i Instagramu, ima probleme da pronađe adekvatan komunikacijski kanal sa javnošću. Tako je njegova web-stranica, koja je pokrenuta u maju, ugašena zbog male posjećenosti.

Nova Facebookova pravila, koja su sada objavljena i dostupna javnosti, detaljnije uređuju pitanje slobode govora javnih lica, odnosno utjecajnih korisnika društvenih mreža. Ona će omogućiti Facebooku da blagovremeno i u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava ograniči slobodu govora utjecajnih osoba u slučajevima nasilja i poticanja na nasilje. Postupanje sukladno neobavezujućim preporukama Boarda trebalo bi doprinijeti većoj transparentnosti i odgovornosti Facebooka.

About The Author